Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

44

Volgende update: 17-1-2021 om ± 9:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Het is zwaar bewolkt en vooral in de oostelijke helft sneeuw het nog. Elders valt soms lichte motregen die plaatselijk nog aanleiding geeft tot ijzel. Komende nacht trekt van het westen uit een zone met regen over het land, vooral in het noordoosten en oosten zou dit aanleiding kunnen geven tot verraderlijke gladheid als gevolg van ijzel. In het uiterste noordoosten is ook nog sneeuw mogelijk. De temperatuur ligt veelal rond het vriespunt, maar in de loop van de nacht loopt de temperatuur in het westen op naar ca. +5°C. Boven de westelijke helft van het land draait de wind naar het noordwesten en wordt matig, 3-4, aan zee vrij krachtig, 5, boven de oostelijke helft blijft de zwakke tot matige wind, 2-3 Bft., uit een zuidelijke richting waaien.

Synoptische ontwikkeling:

Een lagedrukgebied nabij IJsland is vrijwel stationair. Een bijbehorende N-Z georiënteerde occlusie bereikt aan het einde van vanavond het zuidwesten, trekt noordoostwaarts en verlaat in de loop van zondagmiddag het noordoosten. Op hoogte is de occlusie nu al aan het passeren. Achter de occlusie wordt met een westelijke stroming maritiem polaire lucht aangevoerd.

Een lagedrukgebied ligt maandag tussen IJsland en Schotland. Een tweede lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan trekt dinsdag over Ierland en Schotland noordoostwaarts en smelt woensdag in de omgeving van de Shetland Eilanden samen met het eerdergenoemde laag bij IJsland. Aan de zuidwestflank van dit laag staat een stevige zuidwestelijke stroming met tijdelijk de aanvoer van zachte maritiem tropische lucht. Een randstoring trekt woensdag nog via Engeland noordoostwaarts, op donderdag passeert het koufront waarna we weer in de maritiem polaire lucht geraken. Het sturende laag ligt ook donderdag nog bij de Shetland Eilanden en ligt vanaf vrijdag boven de Noorse Zee. Aan de zuidflank van dit laag passeren in een westelijke stroming een aantal randstoringen en we blijven in de maritiem polaire lucht. Op de langere termijn blijven we waarschijnlijk te maken houden met een zuidwestelijke stroming met van tijd tot tijd de passage van frontale systemen.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het bewolkt en valt er vooral in het oosten nog af en toe regen, met langs de oostgrens ook nog kans op ijzel of sneeuw. Zondagmiddag kan van het westen uit af en toe de zon doorbreken, maar blijft een regenbui mogelijk. De temperatuur loopt overal verder op, in een groot deel van het land naar ca. 7°C, in het uiterste noordoosten wordt het waarschijnlijk niet warmer dan ca. 2°C. De wind draait in de loop van de dag overal naar west tot noordwest en wordt matig, 3-4, aan zee vrij krachtig, 5 Bft.. In het noordoosten draait de wind pas in de avond naar westelijke richtingen. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande maandag tot en met zaterdag:

Maandag is er een afwisseling van wolkenvelden en af en toe zonneschijn. Het blijft droog, maar in het uiterste noorden is een lokale bui niet uitgesloten. De wind waait uit het zuidwesten en is matig, 3-4, en in het noordwestelijk kustgebied en bij de Wadden af en toe vrij krachtig, 5 Bft.. De temperatuur stijgt naar 5°C tot 7°C.

Dinsdag is het bewolkt en valt geruime tijd regen. In de middag wordt het vanuit het zuidwesten weer wat droger, maar de zon krijgen we niet te zien. De zuidwestenwind is duidelijk aanwezig en is matig tot vrij krachtig, 4-5, boven land en krachtig tot hard, 6-7 Bft.. aan zee en in het Waddengebied. Met die stevige zuidwester wordt zachte lucht aangevoerd waarin de temperatuur stijgt naar 8 tot 10°C.

Woensdag is van winterweer totaal geen sprake. Met een vrij krachtige, en aan zee krachtige tot harde zuiden- tot zuidwestenwind, 6-7 Bft., wordt zeer zachte lucht aangevoerd. De temperatuur stijgt naar de dubbele cijfers met waarden van 10 tot 12°C. Het weerbeeld laat veel bewolking zien en soms valt wat lichte regen of motregen.

De dagen daarna blijft het (licht) wisselvallig met dagelijks kans op regen. Zo nu en dan breekt ook de zon even door. De temperatuur wordt geleidelijk weer lager en volgend weekend zijn de temperaturen heel normaal voor de tijd van het jaar met 5 tot 7°C. Ook de nachten worden dan weer kouder met kans op lichte vorst.

Na aanstaande zaterdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Vrij grote kans (ca. 70%) op een wisselvallig weertype met temperaturen rond of boven het langjarig gemiddelde. De kans op een kouder weertype met soms ook (natte) sneeuw bedraagt ca. 30%.

Meteo Delfzijl – Geert Molema.