Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 13-10-2021

Het relatief rustige weer in Nederland met wolkenvelden, af en toe en soms ook wat regen of een bui houdt voorlopig nog aan. Schommelen de temperaturen daarbij de meeste dagen tussen 13 en 15 graden, morgen (donderdag) wordt even wat warmere lucht aangevoerd en kan het in het zuid(west)en plaatselijk 18 graden worden.

Bepalend voor het weer is nog steeds een hogedrukgebied dat van de Britse eilanden naar Frankrijk trekt. Doordat het zich verplaatst, draait de wind bij ons geleidelijk naar meer westelijke richtingen en daarmee komt de weg vrij voor de aanvoer van zachtere lucht. De voorste begrenzing daarvan bereikt ons in de loop van de middag en vanavond. De bewolking neemt dan toe en uiteindelijk kan vooral in de noordelijke provincies ook een beetje regen of motregen vallen. Het gaat om kleine hoeveelheden.

Wolkenvelden en zon

Voordat het zover is, wisselen wolkenvelden en de zon elkaar vandaag nog af. In de kustgebieden kan eerst lokaal nog een bui vallen, vanmiddag wordt het een tijdje droog. De westelijke tot noordwestelijke wind is aan zee eerst nog af en toe vrij krachtig en de temperaturen komen vanmiddag tussen 13 en 15 graden uit. Dat na een koude nacht waarin de temperatuur in het oosten plaatselijk tot 2 graden daalde.

Vanavond valt in het noorden dus een beetje regen, vannacht kan het ook op andere plaatsen tot een spatje komen. Omdat er meer bewolking is dan in de voorgaande nacht, wordt het niet meer zo koud. In het zuidoosten kan de temperatuur nog tot 7 graden dalen, aan de west- en noordwestkust wordt het niet kouder dan 13 graden.

Morgen warmer

Morgen bevinden we ons helemaal in de zachtere lucht. Er waait een stevige westelijke wind die in het Waddengebied af en toe windkracht 6 kan halen, er zijn vrij veel wolkenvelden, maar vooral in het zuiden komt ook de zon er af en toe door. Het blijft op de meeste plaatsen en de temperaturen stijgen op veel plaatsen tot 15 of 16 graden. In het zuiden of zuidwesten kan het met hulp van de zon plaatselijk 17 of 18 graden worden.

Vrijdag passeert in de ochtend een koufront met een straffe wind en een tijdje regen. In de middag wordt het droog, neemt de wind weer af en komt de zon er steeds vaker door. Het wordt dan opnieuw tussen 13 en 15 graden.

Weekend met twee gezichten

In de nacht naar zaterdag kan het tijdens opklaringen flink afkoelen, overdag wisselen wolkenvelden en de zon (vooral in het zuiden) elkaar af en blijft het op de meeste plaatsen droog. Het kan dan 13 of 14 graden worden. Zondag worden de wolken weer wat dikker, kan lokaal een beetje regen of motregen vallen en gaan de temperaturen weer iets omhoog. Het wordt dan 15 of 16 graden.

Bron: weer.nl