Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

14

Volgende update: 24-10-2019 om ± 21:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Er is tamelijk veel bewolking en plaatselijk komt een lichte bui voor. In de middag is het overwegend droog en schijnt hier en daar de zon. Het wordt ongeveer 15°C. Er staat een matige, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtige tot krachtige zuidwestenwind, 5-6 Bft.. In de avond neemt de bewolking verder toe, evenals de zuidelijke wind. Die wordt matig tot vrij krachtig, 4-5, landinwaarts, hard aan zee en op het IJsselmeer, 7 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

Komende nacht is het bewolkt en gaat het van het westen uit regenen. Het koelt af naar ongeveer 12°C. Het waait stevig uit zuid tot zuidwest met een matige tot vrij krachtige wind, 4-5, boven land en een harde wind, 7 Bft., langs de kust. In het noordwestelijk kustgebied is de wind soms stormachtig, 8 Bft., en komen er zware windstoten tot ca. 80 km/uur.

Synoptische ontwikkeling:

Aan de flank van een sturend laag zuid van IJsland voert een zuidwestelijke stroming maritiem polaire lucht aan. Een zwakke NO-ZW georiënteerde occlusie boven ons land verandert aanvankelijk weinig van plaats en trekt vanmiddag noordoostwaarts weg. Een zwak warmtefront, behorend bij het sturende laag, bereikt vanmiddag het zuidwesten en trekt noordoostwaarts over het land. In de warme sector neemt de zuid- tot zuidweststroming in kracht toe. Zondag trekt het NNO-ZZW georiënteerde koufront in de ochtend en het begin de middag oostwaarts over het land. Zondagavond nadert een grootschalige hoogtetrog van het westen uit.

Op maandag 26 oktober bevindt ons land zich in een zuid- tot zuidwestelijke stroming aan de zuidoostflank van een omvangrijk en diep lagedrukgebied noorden van Ierland. Dit laag trekt in de dagen daarna al opvullend naar de Noorse Zee. Op dinsdag passeert er een trekrug. De restanten van Orkaan Epsilon vormen begin volgende week een volgend diep lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan dat woensdag 28 oktober ten zuidwesten van IJsland terechtkomt. In de tweede helft van volgende week zal ook dit laag geleidelijk opvullen. Bijbehorende occlusie zal woensdag passeren, waarna we in een krachtig cyclonale zuidwestelijke stroming terecht komen waarin enkele (actieve) randstoringen kunnen passeren. De nabije aanwezigheid van de straalstroom zou hierbij een rol kunnen gaan spelen. Tegen het einde van de maand lijkt een uitloper van het Azorenhoog in onze omgeving voor een anticyclonale stroming te gaan zorgen en de zonale stroming richting Noord-Europa te duwen. In een groot deel van het ensemble zien we dat het stromingspatroon zelfs (tijdelijk) helemaal geblokkeerd raakt door een noordelijkere ligging van het hogedrukgebied.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag trekt het neerslaggebied langzaam oostwaarts weg. In de ochtend wordt het in het westen droog, in de middag gebeurt dat ook in het oosten en dan kan de zon af en toe doorbreken. Wel blijft een bui mogelijk. De middagtemperatuur komt uit rond 14°C. De zuidwestelijke wind neemt in de ochtend af naar matig, 3-4, boven land en (vrij) krachtig aan zee en op het IJsselmeer, 5-6 Bft.. Het weercijfer komt tot een 4.

De weersverwachting geldig van aanstaande maandag tot en met zaterdag:

Maandag is het weerbeeld vriendelijker met behalve stapelwolken zo nu en dan ook zon. Vooral de westelijke provincies maken kans op enkele buien. Daarbij kan wat hagel en een klap onweer voorkomen. Het wordt 12-13°C en voor de tijd van het jaar is dat heel normaal. Een matige, 3-4, en in het westen vrij krachtige wind, 5 Bft., maakt het voor het gevoel wat frisser. Aan de kust is de wind vrij krachtig, 6 Bft..

Ook dinsdag is er een mix van wolkenvelden, wat zon en enkele buien. Het wordt opnieuw 12-13°C. In de avond neemt de kans op regen toe.

De dagen daarna zal het vaker regenen en daarbij kan het af en toe flink waaien. Woensdag is het 13-14°C en kan soms de zon doorbreken. Later in de week is het vaak grijs en wordt het met 14 tot 16°C iets zachter. Mogelijk neemt de kans op regen in de eerste dagen van november af en breekt af en toe de zon door.

Na aanstaande zaterdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Een vrij grote kans (ca. 60%) op een rustiger en droger weertype met geleidelijk lagere temperaturen.

Meteo Delfzijl – Geert Molema.