Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 16 juni 2024

Het oogt nog steeds winters in de hooggelegen delen van de Zwitserse Alpen. Op zo'n 2.500 meter hoogte ligt momenteel zo'n 2 tot 3 meter sneeuw, op sommige plaatsen zelfs aanzienlijk meer.

Het meetpunt Bortelsee op 2.517 meter in het Simplongebied meldt momenteel een sneeuwhoogte van 432 centimeter. Dat is ruim twee keer zoveel sneeuw als normaal rond midden juni. Het sneeuwdek was op 4 mei dit jaar op z'n dikst. Toen lag er bijna 6 meter sneeuw.

Eggishorn

Op de Eggishorn in de buurt van de Aletschgletsjer ligt er nog steeds een metershoog sneeuwdek.

Sommige Alpenpassen zijn nog steeds gesloten

sneeuw

De WeerRadar toonde zaterdagochtend opnieuw wat sneeuw in de hoger gelegen delen van de Alpen.

Dat er in delen van de Alpen nog zo veel sneeuw ligt, is niet verwonderlijk. Het Alpengebied kende een hele natte winter. Bovendien was het, met uitzondering van november, in alle maanden warmer dan het langjarig gemiddelde. Daarom viel er hoog in de bergen heel veel sneeuw, en in de lager gelegen delen heel veel regen.

Begin juni viel er op veel plaatsen in de Alpen nog tientallen centimeters verse sneeuw, zoals hier bij de hoogste berg van Duitsland.

De grote hoeveelheden sneeuw zorgden voor veel werk voor de mederwerkers van de sneeuwploegen in de Alpenpassen. De Gotthardpas is sinds Pinksteren geopend. De grote Sint-Bernardpas vanaf afgelopen donderdag en de Grimsel-, Furka-, Nufenen- en de Sustenpas moeten nog altijd worden geopend.

Niet overal veel sneeuw

Niet alle delen van de Alpen hebben zoveel sneeuw gehad als een groot deel van de Zwitserse Alpen. Zo is de situatie in sommige hooggelegen delen van Oostenrijk absoluut minder sneeuwrijk.

Bron: weerenradar.nl