Meteo Delfzijl

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Weercursus Jules Geirnaerdt - Voorwoord

Weercursus VWK - Noord

9, 16, 23 maart 2004 te Zuidlaren, Drenthe.

Jules Geirnaerdt, 6 maart 2004.

 

Voorwoord.

De Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie, afdelingen Drenthe, Friesland en Groningen, heeft mij in het najaar van 2003 gevraagd een weercursus te maken en te verzorgen voor de leden van de 3 noordelijke provincies. Er zijn namelijk wel weercursussen, maar die worden in het algemeen in Midden-Nederland gegeven en zijn in de regel duur. Daarbij kon dan een blik in een weerkamer worden genomen en wordt het broodje en de kop koffie verzorgd.

Natuurlijk is het leuk om eens in een weerbedrijf te kijken, maar velen van de vereniging hebben al een soort weerkamer en kunnen een niveau van "algemene meteorologie" makkelijk aan. In de meeste cursussen wordt de wolkenclassificatie nog eens doorgenomen en er wordt uitgebreid bij stilgestaan dat de wind rondom een hogedrukgebied met de wijzers van de klok meedraait.

In deze cursus zult u dan ook geen mooie wolkenluchten zien, of een opsomming van basisideeën. Bij de bespreking met afdelingsvoorzitter Harma Boer is overeengekomen dat enkele bijzonderheden en handige tips zouden moeten passeren om de atmosfeer en voorspellingen beter te begrijpen en de eigen verwachting van meer kennis te kunnen voorzien. Deze cursus duurt niet 1 dag maar 3 avonden. De tijdsduur die aan de meteorologie wordt besteed is ongeveer hetzelfde. Het effect is misschien wat beter, omdat onderwerpen beter blijven hangen en niet allemaal achter elkaar volgen. Ik heb gekozen om in de 3 avonden 10 onderwerpen te behandelen en die in blokken van 20-30 minuten elk te presenteren. Verder heb ik enige ruimte aan het eind gereserveerd voor een vragenuurtje, hoewel we tussendoor ook met elkaar zullen discussiëren. In iedere avond is na 2 onderwijs-blokken een pauze van 20 minuten. Deze cursus heeft niet de pretentie volledig te zijn, maar ik denk dat een flink aantal belangrijke onderwerpen belicht worden.

Het is in het weer en de weersvoorspelling bijzonder moeilijk om verschillende weersvoorspellers het met elkaar eens te laten worden. De één voorspelt wat hij graag ziet gebeuren, een ander is voorzichtig en durft verandering moeilijk aan, of wil niet meer dan 2 dagen vooruit kijken. Mijn inziens is weervoorspellen een kwestie van regels, getallen, en bewegingspatronen. Als we die allemaal goed begrijpen wordt de voorspelling constanter en kunnen we elkaar helpen.

Veel succes en plezier met deze cursus.

Jules Geirnaerdt, Vlagtwedde, 6 maart 2004.

Deze cursus is met instemming van Jules Geirnaerdt gepubliceerd.