Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 26-05-2023

We hebben er dit jaar gevoelsmatig lang op moeten wachten, maar eindelijk is er dan nu een periode met stabiel lenteweer aangebroken. Boven de Atlantische Oceaan ligt nu, ten westen van Europa, een standvastig hogedrukgebied en een uitloper daarvan strekt zich uit tot boven onze omgeving. Storingen blijven hierdoor op afstand en dat resulteert in stralend lenteweer.
Ondanks de vele zonneschijn blijven de temperaturen steeds rond normaal uitkomen en dat heeft alles te maken met de windrichting. Rondom het hogedrukgebied waait namelijk bij ons een noordelijke wind en deze voert meestal (wat koelere) lucht vanaf zee aan. Tenzij de wind meer noordoostelijk wordt, dus vanaf het vasteland waait, want dan kan het warmer worden.

En dat lijkt met een eerste snelle blik op de weerkaarten ook de komende tijd het geval te blijven. Het hogedrukgebied is standvastig en de noordelijke wind dus ook. We gaan maar eens kijken wat ons dat op de langere termijn gaat opleveren.

Week 1: maandag 29 mei t/m zondag 4 juni

  • Hoge luchtdruk
  • Veel zon en droog
  • Noordelijke wind

De laatste dagen van mei en de eerste dagen van juni verandert er ten opzichte van het huidige weer niet zoveel. Het hogedrukgebied ligt nog duidelijk ten noordwesten van ons, boven de noordelijke Atlantische Oceaan, in het gebied tussen grofweg Groenland en de Britse Eilanden. Een uitloper blijft over onze omgeving liggen en strekt zich uit tot over heel Centraal- en oostelijk Europa. De lagedrukgebieden liggen vooral boven het Middellandse Zeegebied en het uiterste noorden van Scandinavië, met daar natter weer dan gemiddeld. In die uitgerekte hogedrukzone er tussenin is het juist droger dan normaal, dus ook bij ons.

Met dat hogedrukgebied aanhoudend op dezelfde plek betekent dat ook dat de wind bij ons voorlopig vanuit het noorden blijft waaien en de temperaturen blijven dan ook wat aan de lage kant. Over de hele week genomen zien we een afwijking van 1 tot 3 graden omlaag ten opzichte van de ‘normale’ 19 graden die het in deze tijd van het jaar hoort te worden. Toch hoeft ook hier de wind maar een draai te maken naar het noordoosten en dan zit je ineens weer een stuk hoger. Daarbij is een uitschieter tot circa 25 graden wel mogelijk.

Week 2: maandag 5 t/m zondag 11 juni

  • Hogedrukgebied ten noordwesten van ons
  • Aanhoudend noordelijke wind
  • Later warmer en kans op een bui

In deze tweede week van de verwachting zien we vooral ten noordwesten van ons nog steeds een flink afwijking omhoog voor wat betreft de luchtdruk. De lagedrukgebieden boven het zuiden van Europa lijken zich aan de andere kant verder naar het noorden uit te breiden, met de begrenzing net ten zuiden van ons land. Wij komen dus tussen die beide systemen in te zitten en dat resulteert wederom in een noordelijke wind, maar ook nog steeds vrij rustig weer. Het blijft dan ook relatief droog en de temperaturen zijn in eerste instantie nog wat aan de lage kant. De wind lijkt later in de week echter wel steeds vaker de noordoosthoek op te zoeken, wat in iets hogere temperaturen lijkt te gaan resulteren. Dus daar waar we begin van deze week nog iets onder de norm zitten, lijken we aan het einde van de week weer rond de norm of zelfs iets daarboven uit te komen. Wel wordt de aangevoerde lucht dan ook weer iets vochtiger en gaat er soms weer wat nattigheid vallen. Veel is het tot dan toe echter niet.

Week 3: maandag 12 t/m zondag 18 juni

  • Trog
  • Neerslag
  • Iets boven normaal

In de derde week lijkt een trog vanuit het westen het stokje weer over te gaan nemen. De luchtdruk komt weer iets lager uit en ondanks de nog steeds overheersende noordelijke wind, zien we ook af en toe een zuidwestcomponent in de weerkaarten verschijnen. Dat betekent niet alleen dat er weer wat neerslag gaat vallen, maar dat er soms ook weer een zuchtje wat warmere lucht mee onze kant opkomt. Vooral in de tweede helft van de week is de kans wat groter dat we iets boven de norm gaan uitkomen, met gemiddeld 22 graden in De Bilt, maar met potentie op meer. Onder de juiste omstandigheden is een enkele zomerse dag dan niet uitgesloten.

Week 4: maandag 19 t/m zondag 25 juni

  • Iets warmer
  • Meer variabele wind
  • Licht wisselvallig

De laatste week lijkt in zijn geheel iets warmer te gaan worden, met maximumtemperaturen rond of iets boven de ‘normale’ 20 graden die het in deze tijd van het jaar hoort te worden. Het hogedrukgebied lijkt zich wat meer boven Scandinavië te gaan nestelen, wat bij ons een drogere noordoostelijke aanvoer zou betekenen, en boven de Atlantische Oceaan blijft de luchtdruk lager dan normaal, waardoor lagedrukgebieden en bijbehorende storingen ons land weer weten te bereiken. We zitten precies tussen beide in, met soms dus een vrij zonnige en droge dag, maar af en oe ook weer wat nattigheid.

Conclusie:

Vooral in de eerste twee weken van deze verwachting wordt onze omgeving nog beïnvloed door een hogedrukgebied. Het is dan ook droog, met flink wat zon en daarbij vrij normale of zelfs iets lagere temperaturen dan normaal. Later in de tweede week lijkt het kwik iets hoger uit te gaan komen, maar tegelijkertijd wordt de aangevoerde lucht dan ook weer een beetje vochtiger. Vooral in de derde en vierde week is het dan ook weer wat wisselvalliger, met af en toe een storing of een paar buien, maar daarbij wel weer iets hogere temperaturen. De echte ‘zomerse’ warmte blijft echter nog uit; het kwik ligt vaak op of net iets boven normaal en dat is aan het einde van deze periode een graad of 22.

Bron: weer.nl