Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 23-09-2022

Vandaag is de astronomische herfst van start gegaan en dat gaat ook meteen gepaard met herfstachtig weer. Een storing doet er bijna het hele weekend over om over ons land te trekken, waarna de bijbehorende regen zondagochtend via het zuidoosten het land verlaat. De rest van de zondag verloopt aardig, maar daarna breekt een periode van onstuimig en nat herfstweer aan. Ook doet de temperatuur een flinke stap terug, maar een eerste blik op de weerkaarten voor de langere termijn doet vermoeden dat de naderende oktobermaand rustiger en warmer begint. Laten we eens gaan kijken!
Opvallend is dat het huidige orkaanseizoen op de Atlantische Oceaan eigenlijk nu pas lekker op gang lijkt te komen en dat heeft zijn invloed op de Europese weerkaarten. De meeste weermodellen kunnen niet goed omgaan met zulke grootschalige weersystemen, waardoor de verwachting voor bijvoorbeeld komende week al redelijk onzeker wordt. We gaan in deze verwachting echter uit van het Europese weermodel ECMWF en die laat de huidige orkaan Fiona over het zuiden van Groenland trekken, om vervolgens oostwaarts richting Europa te gaan bewegen. Begin oktober lijkt het restant ervan boven Noordwest-Europa te arriveren.

Week 1: 26 september t/m 2 oktober: fris einde van de septembermaand

  • Lage temperaturen rond 13 graden, later wat zachter
  • Wisselvallig met soms flinke buien en veel wind
  • Later in de week knapt het op

In deze eerste week van de verwachting zien we in de bovenlucht een diepe trog over het westen van Europa liggen. Dat betekent dat de lucht op hoogte relatief koud is. De kern ligt boven de Noorse Zee, tussen IJsland en Noorwegen, maar een uitloper ervan strekt zich helemaal uit tot over Frankrijk, het Iberisch Schiereiland en zelfs nog het noorden van Afrika. In onze omgeving overheerst dan ook de relatief lage luchtdruk, waarbij we zelfs een afwijking van 10 hPa lager ten opzichte van normaal zien. Er stroomt bovendien relatief koele lucht uit over onze omgeving en daarmee wordt het op sommige dagen maar 12 of 13 graden, terwijl het in deze tijd van het jaar overdag zo’n 18 graden hoort te zijn. De koudste lucht lijkt begin van de week over het land te trekken, in de tweede helft van de week gaat het kwik weer omhoog, met begin oktober alweer een graad of 17. Met die trog in de buurt lijkt het deze hele week behoorlijk wisselvallig te worden en omdat het water van de Noordzee nog erg warm is, valt de meeste neerslag steeds in de kustprovincies, met daar kans op tientallen millimeters. Landinwaarts is het iets droger.

Week 2: 3 t/m 9 oktober: invloed orkaan

  • Stevige zuidwestenwinden voeren vrij warme lucht aan
  • Maxima rond 18 graden met mogelijk uitschieters ruim boven 20 graden
  • Zo goed als droog met van tijd tot tijd ruimte voor de zon

In deze tweede week gaan we de invloed zien van orkaan Fiona. Op basis van de huidige berekeningen trekken de restanten van de orkaan begin oktober het Europese continent op. Aan de voorzijde van het lagedrukgebied wordt dan met een stevige zuidwestenwind relatief warme lucht onze kant op geblazen, waardoor we bijna deze hele week een duidelijke piek zien in de temperatuurcurve. De warmste lucht trekt begin van de week ons land in, met dan gemiddeld een graad of 18. Later in de week komen we een 1 of 2 graden lager uit, met dan 16 a 17 graden. De hele week zien we echter wel kansen op hogere temperaturen, waarbij er zelfs uitschieters dik boven de 20 graden mogelijk zijn! Ook lijkt het onder invloed van iets hogere luchtdruk dan normaal ook wat droger te zijn en is er weer vaker ruimte voor de zon. Pas aan het einde van de week neemt de buienkans weer iets toe.

Week 3 & 4: 10 t/m 23 oktober: herfstweer keert terug

  • Westelijke stroming voert storingen aan
  • Normale temperaturen rond 15 graden
  • Natter dan normaal, maar soms ook een vriendelijke herfstdag met wat zon

De laatste twee weken van deze verwachting pakken we even samen, gezien we op de weerkaarten dan geen grote verschillen tussen beide weken zien. In de derde week zakt de eerdergenoemde trog vanuit het noorden weer terug naar het zuiden, waardoor wij met een westelijke stroming te maken gaan krijgen en dat lijken we ook de week erna vast te houden.

Met die westelijke stroming komen er geregeld storingen op ons af en helemaal droog is het dus niet. In beide weken zien we zelfs tekenen dat het iets natter dan normaal kan worden, waarbij er af en toe in korte tijd een flinke plens lijkt te vallen. De neerslaghoeveelheden lopen op zo’n moment ineens flink op, dus dat zijn ofwel actieve fronten of zware buien. De temperatuur komt steeds iets lager uit, maar dat hoort natuurlijk in deze tijd van het jaar ook zo te zijn. Opvallend is nog wel het warme water van de Noordzee, waardoor er bij de juiste windrichting toch ineens nog wel wat warmere lucht onze kant op kan komen. Eind van deze verwachting zien we zelfs nog mogelijke uitschieters tot 17 of 18 graden.

Conclusie:

De herfst lijkt met typisch herfstweer te beginnen. Regen en soms flink wat wind, maar ook wat lagere maximumtemperaturen. Begin oktober zien we een omslag naar iets rustiger weer en mogelijk zelfs een vleugje nazomer, met geregeld zon en weer oplopende temperaturen. Lang lijken we dit echter niet vol te houden, want vanaf de tweede decade in oktober lijkt het herfstachtige weer terug te keren en gaan ook de temperaturen weer mee omlaag. Maar ook in deze wisselvallige periode zitten af en toe nog aardige en zachte herfstdagen.

Bron: weer.nl