Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Delfzijl, 04-01-2017

De komende dagen zijn er twee situaties die lokaal sneeuw kunnen opleveren. De eerste vannacht al!

Koude glijbaan
De satellietbeelden zien er prachtig uit. Het is een groot stippenfestijn, buien op zee met tussendoor brede opklaringen. Het is een schone lucht die aangevoerd wordt, met IJslandse oorsprong. De luchtsoort heeft een lange weg afgelegd over zee en zo iets opgewarmd. Met de vele wind van vandaag, wordt het dan ook nog 6 tot 8 graden. Maar hogerop in de atmosfeer is het koud. Zo koud, dat veel buien hagel met zich meebrengen.

Winterse buien…
Vanmiddag trekt nog een buienlijn over, mogelijk met hagel. Daarna lijkt het vanavond een tijdlang droog te zijn. De luchtdruk bij ons stijgt en het klaart ook aardig op. Het koelt af tot tussen -4 graden in Twente en +3 graden direct aan zee. In de loop van de nacht trekt er echter een troglijntje over, een gebiedje met iets lagere luchtdruk. Er ontstaan opnieuw buien boven de Noordzee die van noord naar zuid over Nederland trekken. Dat zijn niet alleen maar regen- en hagelbuien. In Midden-Nederland is het koud genoeg voor een natte sneeuwbui. In het oosten van het land vriest het licht en kan dat droge sneeuw opleveren.

… maar niet overal
Het gaat over buien, het wordt dus niet op grote schaal wit. Maar sommige regio’s, met name landinwaarts, zullen donderdagochtend starten met een wittige wereld. De aangevoerde lucht is dan ronduit koud. Zo wordt het waarschijnlijk slechts +1 of +2 graden in het binnenland, terwijl het aan zee nog 4 tot 6 graden wordt. Het belooft een mooie dag te worden met veel zon en vrij weinig wind.

Matige vorst
De nacht naar vrijdag verloopt koud. Erg koud. Het kan in de oostelijke provincies gemakkelijk -6 of -7 graden worden. Op basis van McKenzie (een manier om de minimumtemperatuur te berekenen) zou het zelfs -8 graden kunnen worden. Waar eventueel nog een sneeuwdek ligt is het niet uitgesloten dat het zeer lokaal nog kouder wordt. Bij open water en in stedelijk gebied gaat het licht vriezen in de heldere nacht met -2 tot -4 graden.

*Update: 12:00 uur, op basis van de nieuwste weermodellen kan het zelfs lokaal streng gaan vriezen in de nacht naar vrijdag.

Sneeuwoptie 2
Deel 2 van de sneeuwmogelijkheden volgt later op vrijdag. Eerst start de dag nog mooi met zon. Het hogedrukgebied trekt oostwaarts weg en maakt ruimte voor een storing vanuit het westen. Geleidelijk neemt de bewolking toe. In de avond kan er in het westen al een beetje sneeuw, gemixt met regen vallen.

Onzekerheid
De voorlaatste hoofdberekening van het ECMWF (het Europese weermodel) had de volgende oplossing: in de nacht naar zaterdag trekt de storing van west naar oost over. Hoe verder oostwaarts in het land, hoe groter de kans op sneeuw. Later op zaterdag volgt een beetje regen en zachtere lucht. Maar zaterdagochtend zou het dan op grote schaal wit kunnen zijn. De laatste hoofdberekening van het ECMWF laat echter iets anders zien. Hoe dieper het neerslaggebied landinwaarts komt, hoe verder het uit pruttelt en uit elkaar getrokken wordt. Dan is het nog maar de vraag of die sneeuw werkelijk op grote schaal gaat vallen. Misschien nog wel een groter risico is dan ijzel. Aan de grond is het nog koud, met hogerop sijpelt al warmere lucht binnen. Neerslag die door de luchtlaag valt, smelt door de warmere luchtlaag. En valt vervolgens door de koudere lucht, waarin het licht vriest. Dat kan gevaarlijke ijzel opleveren.

Korte duur
In ieder geval geven deze dagen toch duidelijke winterkansen met sneeuw. Beter dan dat we ze vorig jaar in de hele winter hebben gezien (met uitzondering van het noordoosten uiteraard, daar kwam het vorig jaar rond deze tijd wel tot echte winterse perikelen). De kou houdt echter niet aan, zaterdag volgt met een westelijke wind zachtere lucht. In het weekend wordt het circa 7 graden.

Bron: MeteoGroup