Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

13

Volgende update: 03-04-2024 om ± 21:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is het bewolkt en regent het op veel plaatsen. De zuid- tot zuidoostenwind is matig, 3-4 Bft.. Vanmiddag begint op de meeste plaatsen met regen. In het noordoosten blijft het de hele middag regenen. Elders wordt het van het zuidwesten uit droger met mogelijk wat zon, maar er blijven enkele buien voorkomen. Daarbij is een kleine kans op onweer. De middagtemperatuur varieert van 11°C in het noorden tot 14°C in het zuiden. De wind gaat uit het zuidwesten waaien en is matig, 3-4, vlak aan zee en boven het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Vanavond zijn er in het noorden enkele buien, in het zuiden wordt het droog. De wind waait uit het zuidwesten en is boven land matig, 3-4, aan zee en boven het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5-6, aan de zuidwestkust mogelijk hard, 7 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

Komende nacht is het eerst tijdelijk droog, maar al snel gaat het in het zuidwesten regenen. Deze regen trekt in de loop van de nacht naar het noordoosten. De temperatuur daalt tot 8°C. De wind komt uit het zuiden en is boven land matig, 3-4, aan de westkust eerst nog krachtig, 6 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een vrijwel stationaire occlusie ligt NW-ZO georienteerd nabij de Wadden en beweegt in de loop van de dag noordwaarts weg. Een laag boven de Ierse Zee trekt gedurende de periode naar Denemarken. Het bijbehorende warmtefront lag om 00 UTC boven het zuiden, trekt noordoostwaarts en ligt om 06 UTC boven het noordoosten. Het koufront vervolgens bereikt rond 13 UTC het westen, trekt oostwaarts en verlaat het oosten rond 17 UTC. Dit koufront wordt kort gevolgd door een scherpe kortgolvige hoogtetrog. Vanavond beweegt een ingedraaide occlusie van het eerdergenoemde laag over het noorden van het land. Donderdag krijgen we met een volgende randstoring te maken. Een occluderende frontale zone trekt dan vooral in de ochtend noordoostwaarts over het land. Het diffuse koufront verlaat al ergens tussen 09 en 12 UTC het oosten. Ook dit front wordt kort gevolgd door een hoogtetrog. Bovendien komt met name het zuidoosten van het land onder de linkeruitgang van de jet te liggen. Donderdagavond passeert een mobiele rug.

We hebben aanvankelijk te maken met een zuidelijk gelegen zonale stroming. Vrijdag/zaterdag trekt een laag ten westen van de Britse Eilanden noordoostwaarts. Hierbij vormt zich tijdelijk een hoogterug boven Midden-Europa waardoor bij ons de stroming tijdelijk zuidelijk wordt. Aan het begin van de volgende week lijkt een lagedrukgebied bij de Britse Eilanden in zuidoostelijke richting af te splitsen. Daarna wordt het Azorenhoog duidelijk sterker en komt de zonale stroming noordelijker te liggen en neemt ook de amplitude van de lange golven toe waarbij de neiging van lagedrukgebieden om in zuidelijke of zuidoostelijke richting uit de zonale stroming af te splitsen blijft bestaan. Later in de periode blijft het aantal NAO+ oplossingen in de meerderheid, maar vaak wel met een hoogterug ergens boven West- of Zuid-Europa.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het bewolkt en regenachtig, soms regent het stevig door. In de tweede helft van de ochtend is er soms ook ruimte voor de zon. De wind komt uit het zuidwesten en is boven land matig, 3-4 Bft.. Langs de westkust komt een krachtige tot harde wind te staan, 6-7 Bft.. Morgenmiddag komen er enkele buien voor. Vooral in het oosten en zuidoosten kan er een stevige bui ontwikkelen met onweer en windstoten. Tussen de buien door klaart het even op. In de loop van de middag wordt het in het westen droger. De middagtemperatuur loopt uiteen van 10°C op de Wadden tot 15°C in het zuiden. Morgenavond wordt het op de meeste plaatsen droog. De zuidwestenwind neemt langzaam in kracht af. Het weercijfer komt tot een 5.

De weersverwachting geldig van aanstaande vrijdag tot en met woensdag:

Vrijdag ontstaan er enkele buien, maar het is niet zo nat als de voorgaande dagen en tijdens droge perioden is er ruimte voor wat zon. Het wordt wat warmer met 15°C tot 19°C en in het zuidoosten kan het 20°C worden. Er staat een matige zuidwestenwind, 3-4 Bft..

Zaterdag kunnen we genieten van warm lenteweer. Het wordt op grote schaal 20°C tot 23°C en het zuidoosten maakt kans op 25°C en dan is het zomers warm. Het blijft droog met wolkenvelden en zon. Het warme weer gaat wel samen met een matige en aan de kust vrij krachtige wind, 4-5 Bft.. De dagen daarna wordt de verwachting onzeker. De temperatuur zal een aantal graden dalen, maar het blijft waarschijnlijk warmer dan normaal. De kans op een bui neemt dan toe.

Na aanstaande woensdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Licht wisselvallig met iedere dag ongeveer 50% kans op regen. De temperaturen overdag komen uit rond de langjarig gemiddelden, maar 's nachts blijft het erg zacht.

Meteo Delfzijl - Geert Molema