Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

40

Volgende update: 24-09-2022 om ± 09:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond is het bewolkt en zijn er perioden met regen. In het westen kan het plaatselijk af en toe stevig doorregenen. De wind is zwak tot matig en waait uit het zuiden tot zuidwesten.

Komende nacht regent het van tijd tot tijd. De minimumtemperatuur is rond 11°C. Boven land is er weinig wind, aan zee draait de wind naar een noordoostelijke richting en wordt matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Tussen een krachtig hoog boven de Atlantische Oceaan en een zwakker hoog boven Oost-Europa bevindt zich een NO-ZW georiënteerd, golvend koufront in een langgerekte frontale vore. Deze frontale vore ligt momenteeel tegen de westkust, trekt langzaam oostwaarts en wordt komende nacht boven het noorden en westen van het land verwacht. Door de vorming van diverse (stabiele) golven in het front komt het front min of meer tot stilstand. Nabij de golven ontstaan kleine lagedrukkernen. Een zo'n kern wordt zaterdagochtend boven het zuidwesten van het land verwacht en trekt in de loop van zaterdag zuidwaarts over België naar het noorden van Frankrijk. Met het wegtrekken van het laagje beweegt het front ook zuidwaarts over ons land. In de nacht naar zondag wordt het front boven het zuidoosten van ons land verwacht en trekt vervolgens verder zuidwaarts. Zondag overdag voert een noord- tot noordwestelijke stroming polaire lucht aan.

Een rug, vanuit het hogedrukgebied ten westen van de Britse eilanden, beweegt zuidwaarts over ons land. gevolgd door een uitdiepend lagedrukgebied dat vanaf de Noorse Zee naar Nederland beweegt. Dit laag blijft tot vrijdag actief in onze omgeving en wordt dan afgelost door een volgend laag dat vanaf New-Foundland naar de Noordzee beweegt. De stroming varieert hierdoor regelmatig tussen noord-noordwest en west-zuidwest met een zeer wisselvallig weerbeeld.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is er veel bewolking en regent het op veel plaatsen. Plaatselijk kan veel regen vallen. Er is weinig wind. Aan zee is de wind matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft., uit een noordoostelijke richting. Morgenmiddag is het bewolkt. Op veel plaatsen regent het van tijd tot tijd. Later in de middag wordt het in het noorden en noordwesten droger en kan de zon af en toe doorbreken. De middagtemperatuur ligt rond 15°C. Dieper landinwaarts is er weinig wind. Elders komt de wind uit het noordoosten en is zwak tot matig, 2-3, aan zee matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft.. Morgenavond is het half tot zwaar bewolkt en regent het vooral in het zuiden en oosten. In het noordwesten zijn er soms bredere opklaringen. De wind komt uit het noordoosten en is matig, 3-4, aan zee vrij krachtig, 5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met vrijdag:

Zondagochtend kan het in het uiterste zuiden nog altijd af en toe licht regenen. Toch moet die neerslag snel naar België wegtrekken en vervolgens breekt vanuit het noorden de zon geregeld door. Het wordt dan vrij aangenaam met temperaturen rond 15°C langs de kust en in het zuiden van Limburg tot 18°C in het midden en zuidwesten van ons land. Daarbij staat een zwakke tot matige noordelijke wind, 2-3 Bft., die later op de dag naar het westen draait. Tegen het eind van zondagmiddag neemt in het noordwesten de bewolking alweer toe, maar waarschijnlijk blijft het overdag nog wel overwegend droog. Alleen de kop van Noord-Holland en het Waddengebied maken al kans op een bui.

Na het weekend krijgen we opnieuw te maken met een actieve storing. In de nacht van zondag op maandag krijgt het westen en noorden al te maken met regen en die neerslag breidt zich maandagochtend verder over het land uit. Bovendien gaat het stevig waaien: langs de kust komt dan een krachtige zuidwestenwind te staan, vlak aan zee mogelijk zelfs af en toe even hard, 6-7 Bft.. Dat betekent niet alleen een herfstachtige ochtend, maar wellicht ook een drukke ochtendspits door het slechte weer. Maandagmiddag krijgt de regen een wat meer buiig karakter. In het westen kan dan lokaal ook onweer voorkomen, maar tussendoor komen er ook meer droge perioden. De temperatuur schommelt de hele dag rond een graad of 14, maar tijdens intensieve neerslag kan het enkele graden kouder zijn.

Van dinsdag tot het einde van de week blijft het wisselvallig weer. Van tijd tot tijd trekken gebieden met regen of buien over ons land, maar tussendoor komt ook de zon soms even tevoorschijn. De grootste kans daarop is woensdag. Verder is het door toedoen van een stevige noordwestenwind ronduit fris voor de tijd van het jaar. Overdag komen we vaak niet hoger dan 12°C tot 15°C, terwijl de nachten later in de week ook kouder worden met minima tussen 5°C en 10°C. We kunnen dus met recht spreken van een herfstweek.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (80%) op aanhoudend wisselvallig en koel herfstweer. Temperaturen geleidelijk rond normaal.

Meteo Delfzijl – Geert Molema