Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 24-01-2023

De nacht van woensdag op donderdag kan nog wel eens een verraderlijke worden. Een combinatie van eerst regen, dan sneeuw, en dan felle opklaringen en kou zorgen voor een lastige situatie. Het zal op details aankomen.
Met het voornamelijk saaie, grijze en kille weer is er voorlopig nog weinig aan de hand. Dat houdt zo’n beetje aan tot en met woensdagmiddag. Veel wolken, hier en daar mist, en voor een streepje zon moet je geluk hebben. Woensdag aan het eind van de middag komt er weer eens wat meer beweging in de atmosfeer. Dan komt er een frontje aan bij onze noordwestkust, dat gedurende de avond en nacht over het land gaat schuiven.

Het begint met regen, vanuit het noordwesten. Het is daar op dat moment een graad of 4, dus daar is nog weinig bijzonders aan. Maar naarmate het later wordt, schuift de regen steeds verder het land in, wordt wat actiever, en bereikt op een gegeven moment de plek waar het al een stuk kouder is.

Sneeuw

In het zuidoosten is het namelijk de hele woensdag al koud. Na wat lichte vorst een nacht eerder, en een dag vol grijzigheid is daar de temperatuur niet of nauwelijks boven het vriespunt uitgekomen. Als de neerslag daar aankomt, zal het vrij makkelijk overgaan in sneeuw. Heel even zou het ook nog ijzel kunnen opleveren. De grens komt, zoals het er nu naar uitziet, zo’n beetje te liggen op de lijn Tilburg-Enschede. Ten oosten van die lijn moet je rekening houden met een laagje sneeuw van een centimetertje of wat. In Limburg zou het wel tot 5 centimeter kunnen komen:

Dat kan al de eerste gladheidsperikelen gaan opleveren. Maar er gebeurt nog meer in die nacht. De neerslagzone is niet zo heel breed, en halverwege de nacht wordt het vanuit het noordwesten al weer droog. En daar kunnen de volgende problemen ontstaan. Vanaf een uur of 3 in de nacht klaart het namelijk meteen fel op. Bovendien komen we achter de neerslag – het is een koufront – sowieso al in flink koudere lucht terecht. En dan kunnen de temperaturen in het laatste stukje van de nacht ineens als een baksteen dalen.

Opvriezen

Ondertussen is de bodem al een tijdje behoorlijk koud; van bodemwarmte is eigenlijk geen sprake meer. Sowieso is de temperatuur aan de grond in de nacht bijna altijd lager dan de luchttemperatuur. Daar komt ook nog bij dat de regen die net gevallen is, het eerder gestrooide zout waarschijnlijk ook allemaal heeft weggespoeld. Kortom: de kans dat de net gevallen regen makkelijk kan opvriezen, is dan heel reëel, en dat kan voor verraderlijke gladheid gaan zorgen.

De meeste weermodellen zijn het eens over deze gang van zaken, met wat verschillen in details. Het is wel zo dat kleine details voor grote verschillen kunnen zorgen. Een graadje meer of minder, een uurtje eerder of later; het kan net het verschil maken tussen een zorgeloze rit of een fikse glijpartij. Morgen zullen we de situatie nog eens onder de loep nemen.

Bron: weer.nl