Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 24-01-2023

Het weer ziet er ook vandaag, net als gisteren overigens, in eerste instantie grijs uit. Wel zijn de zichten beter, doordat de aangevoerde lucht droger is geworden. De oostelijke wind voert vrij koude lucht aan, waarin het niet warmer wordt dan 2 tot 4 graden.
Het weer in Nederland wordt nog steeds bepaald door een hogedrukgebied, waarvan het centrum boven het noorden van Duitsland en het noorden van Polen ligt. Het houdt bij ons een zwakke tot matige oostelijke wind in stand. Vrij koude lucht vanaf het Europese continent wordt hiermee aangevoerd. Er komen ook nog steeds uitgestrekte wolkenvelden mee, waarmee we vooral in de ochtend te maken hebben.

Komende nacht lichte vorst

Vanmiddag kunnen in de bewolking, net als gisteren gebeurde, gaten vallen en breekt de zon wat vaker door. Op plekken waar dat gebeurt, kan de temperatuur tot 4 graden stijgen, onder de bewolking blijft het kwik 1 of 2 graden lager. Vanavond en de komende nacht kan het kwik op plaatsen waar het is opgeklaard tot tussen 2 en 5 graden onder nul dalen. Verder is er kans op mist. In de gebieden waar de bewolking blijft hangen, vriest het niet of nauwelijks en blijft ook mist achterwege. De wind valt vrijwel weg.

Morgen beginnen we bewolkt aan de dag. Het is regionaal mistig of nevelig, maar op sommige plaatsen kan ook de zon al even laten zien. In de middag steekt een waterkoude zuidelijke tot zuidwestelijke wind op. In het binnenland komt het kwik maar met moeite boven het vriespunt uit, in de kustgebieden kan het plaatselijk 6 graden worden.

Storing

Ondertussen komt vanuit het noordwesten een storing naderbij. Later in de middag worden de wolken in het Waddengebied, Friesland en Noord-Holland dan ook dikker en aan het einde van de middag valt daar de eerste regen. In de avond breidt die neerslag zich verder naar bet zuidoosten uit. In het oosten en zuidoosten bevindt zich op dat moment nog de koude lucht. Doordat ook de temperaturen in bovenlucht omlaag gaat, bestaat de kans dat de regen in het oosten en zuidoosten in sneeuw overgaat. Er is daar zelfs een kleine kans op ijzel. Liggen de temperaturen hierbij in het oosten en zuidoosten nog rond het vriespunt, in het westen en noorden komt het kwik al duidelijk boven nul.

Aan de achterzijde van het regengebied, dat in de loop van de nacht het grootste deel van het land verlaat, klaart het op en draait de wind naar het noorden tot noordwesten. Daarbij kunnen de temperaturen hier en daar toch weer even tot in de buurt van het vriespunt dalen en is het op de weg oppassen voor bevriezing van natte weggedeelten.

Donderdag geregeld zon

Donderdag overdag verlaat de storing ook het zuidoosten. De zon komt er mooi door, er drijven stapelwolken over en hier en daar valt nog een buitje. In het zuidoosten hangt wel wat meer bewolking. Stijgen de temperaturen op de meeste plaatsen tot tussen 6 en 9 graden, in Limburg is het met 3 tot 5 graden nog wat kouder. De noordelijke tot noordoostelijke wind neemt geleidelijk weer wat in sterkte af.

Vrijdag is het even wat kouder, maar wel droog met geregeld zon en vooral in het oosten en zuidoosten nog enkele wolkenvelden. Zowel in de nacht naar vrijdag als in de nacht naar zaterdag kan het in het binnenland licht vriezen, vrijdag overdag schommelen de temperaturen tussen 2 of 3 graden in het oosten en zuidoosten en 6 of 7 graden in het westen van het land. Vanaf zaterdag wordt het geleidelijk wisselvalliger, komt er meer wind en gaan de temperaturen omhoog. Volgende week wordt het rond 8 graden.

Bron: weer.nl