Afdrukken
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 25-11-2021

Vandaag op de kop af 16 jaar geleden werden het midden en oosten van Nederland getroffen door een sneeuwinfarct. Het verkeer in de die gebieden kwam bijna helemaal tot stilstand en sommige bestuurders stond zo’n 24 uur vast. Nu is er van winterse overlast geen sprake. Het was de afgelopen nacht wel koud met in het Brabantse Volkel 3,6 graden vorst en aan de grond een temperatuur van -5,7 graden, maar bewolking en lichte regen vanuit het noordwesten zorgden ervoor dat de temperaturen ook in het zuidoosten van Nederland vanochtend vroeg weer snel opliepen.

Vanmiddag flink wat zon

De lichte regen hoort bij een koufront dat naar het zuidoosten trekt en Limburg ergens halerwege de middag verlaat. Daarna komt de zon erdoor, maar kan vooral in de kustgebieden ook een enkele bui van zee binnendrijven. De wind draait naar noord tot noordwest en neemt aan zee toe tot matig of vrij krachtig, kracht 4 of 5. De temperaturen lopen vanmiddag uiteen van een graad of 4 in het uiterste zuiden van Limburg tot ongeveer 10 graden op de weststranden.

Vannacht rond het vriespunt

Vanavond en de komende nacht wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af. Vooral in het binnenland kan de temperatuur opnieuw tot in de buurt van het vriespunt dalen, in de kustgebieden is het met een graad of 4 wat warmer. Tegen de ochtend komen vanuit het westen een paar buien het land binnen die in het noorden ook hagel of natte sneeuw kunnen brengen.

Morgen later regen, oosten ook natte sneeuw

Morgen overdag trekken die eerste buien in de ochtend over het land naar het oosten weg, daarna is het een tijdje droog, maar wel bewolkt. Vanaf de tweede helft van de middag komt een gebied met regen het land binnen. Vooral in het westen is dat behoorlijk actief. Daar kan het onweren en valt plaatselijk tussen 15 en 20 millimeter in relatief korte tijd. In het oosten van het land is het kouder en kan de regen af en toe met natte sneeuw vermengd zijn. Er waait een straffe zuidelijke tot zuidwestelijke wind die aan zee tijdelijk windkracht 7 kan halen en met temperaturen tussen 4 graden in het oosten en 7 graden in het westen is het guur buiten de deur.

Weekend lokaal winterse neerslag

Zaterdag en zondag ligt een lagedrukgebied bijna pal boven Nederland. Omdat de belangrijkste neerslaggebieden er omheen draaien, valt het met het weer bij ons wellicht mee. Trekken zulke neerslaggebied toch het land binnen, dan kan de neerslag behalve in de vorm van regen ook als natte sneeuw omlaag komen. In de nachten schommelen de temperaturen rond het vriespunt, overdag wordt het niet warmer dan tussen 3 en 5 graden en op plaatsen waar een tijdje winterse neerslag valt, kan de temperatuur nog een tikkeltje lager uitkomen.

Later volgende week wat zachter

Na het weekend blijft het ook volgende week wisselvallig. Eerst zijn de temperaturen daarbij nog aan de lage kant, maar later in de week lijkt het opnieuw iets zachter te worden.

Bron: weer.nl

Categorie: Weerweetjes
Hits: 1615