Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 26-1-2021

In een groot deel van Europa is het winters en is regionaal ook veel sneeuw gevallen. In de Alpen ligt op sommige plekken een metershoog sneeuwdek, maar ook dichterbij, in delen van Duitsland en wat dacht je van de Ardennen is de laatste tijd veel sneeuw gevallen, zelfs tot in de Limburgse Heuvels. In de loop van volgende week gaat het kwik echter omhoog in deze gebieden, waarna de sneeuw zal smelten en richting zee zal worden afgevoerd via ‘onze’ rivieren als de Maas, Waal, IJssel en Rijn. Uit voorzorg voor het hoge water zijn veel kuddes loslopend vee al uit de uiterwaarden gehaald.

Met de aanvoer van al het smeltwater, maar ook regen uit de brongebieden van onze rivieren, zal er volgens de waterbeheerders een kleine hoogwatergolf in de rivieren gaan ontstaan, waardoor de rivieren over hun zomerdijken heen zullen gaan en de uiterwaarden deels volstromen met water.

Maas

Momenteel is de afvoer van de Maas al iets hoger dan normaal voor deze tijd van het jaar, maar woensdag en donderdag zal de afvoer licht dalen. Later op donderdag neemt de afvoer weer toe door de aanvoer van regen en smeltwater uit o.a. de Ardennen en Noord-Frankrijk. Er is daar de afgelopen tijd 10 tot 20 centimeter sneeuw gevallen en halverwege de week zet de dooi er in. De aanwezige sneeuw zal grotendeels wegsmelten en na een paar wat drogere dagen trekken er deze week weer een paar actieve regenzones over bijvoorbeeld de Ardennen en de Eifel. Op sommige plekken valt 35 tot 50 millimeter, lokaal mogelijk nog iets meer. Al die neerslag en ook het smeltwater zal in de rivier belanden en onze kant op stromen. De uiterwaarden zullen door deze verhoogde waterstand niet meteen helemaal volstromen, maar uit voorzorg worden dieren die er loslopen al wel weggehaald.

Regen en smeltwater

Door regen en sneeuwsmelt in Duitsland en Zwitserland van de afgelopen tijd is de waterstand in Lobith, daar waar de Rijn Nederland binnenkomt, nu ook al iets hoger dan normaal eind januari. De komende dagen zal de waterstand een fractie dalen, maar later in de week juist weer toenemen. Er trekken de komende dagen namelijk soms actieve neerslaggebieden over het stroomgebied, waarbij er in de bovenstroomse delen, waaronder de Vogezen, het Zwarte Woud en de Zwitserse Alpen, binnen een paar dagen zo’n 30 tot 40 millimeter kan vallen. Lokaal kan er in die gebieden zelfs nog meer vallen, tussen 60 en 80 millimeter. Omdat de sneeuwgrens er eerst nog rond 500 meter ligt, zal slechts een deel hiervan in de rivieren terecht komen, maar later in de week stijgt de sneeuwgrens naar 1000 tot 1500 meter, waardoor de waterafvoer ook in deze rivieren zal toenemen.

Dieren uit voorzorg geëvacueerd

Zoals al eerder gezegd zullen de uiterwaarden de komende dagen niet meteen helemaal onderlopen bij deze waterstanden, maar uit voorzorg worden de kuddes paarden en runderen, waaronder Galloways en Schotse hooglanders, die er lopen al bijeen gedreven. Ter illustratie loopt de Erlecomse Waard bij een waterpeil van 12,80 meter bij Lobith al onder. Het duurt dan nog tot 14,00 meter voordat de complete uiterwaarde blank staat, maar voor de dieren is er dan al geen vluchtroute meer. Dit werk kan dan maar beter alvast gedaan zijn!

Bron: ANP, Rijkswaterstaat, Weer.nl