Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

40

Volgende Update: 04-04-2024 om ± 087:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond vallen er vooral in het noorden en oosten nog een aantal buien. In het zuiden is het overwegend droog. De wind waait uit het zuidwesten en is matig, 3-4, aan zee en boven het IJsselmeer af en toe krachtig, 6, aan de zuidwestkust mogelijk hard, 7 Bft..

Komende nacht is het eerst tijdelijk droog, maar al snel gaat het in het zuidwesten regenen. Deze regen trekt in de loop van de nacht naar het noordoosten. De temperatuur daalt tot 8°C. De wind komt uit het zuiden en is boven land matig, 3-4, aan de westkust eerst nog krachtig, 6 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een laag boven het noorden van Engeland trekt gedurende de periode naar het noorden van Denemarken. Het koufront beweegt zich in vanmiddag en vanavond van west naar oost over het land. Achter dit koufront trekt nog een zwakke bovenluchttrog met daarin occlusierestanten over de Noordzee noordoostwaarts. Donderdag krijgen we met een volgende randstoring te maken. Een occluderende frontale zone trekt dan vooral in de ochtend noordoostwaarts over het land. Het diffuse koufront verlaat al ergens tussen 09 en 12 UTC het oosten. Ook dit front wordt kort gevolgd door een hoogtetrog die vnl actief is boven de zuidelijke helft van het land. Donderdagavond passeert een mobiele rug, waarbij een occlusierestant over de noordwestelijk helft van de FIR beweegt en het noordwesten van het land schampt. Het warmtefront van lagedrukgebied "Olivia" bereikt het westen van de FIR in de nacht naar vrijdag.

We hebben aanvankelijk te maken met een zuidelijk gelegen zonale stroming. Vrijdag/zaterdag trekt een laag ten westen van de Britse Eilanden noordoostwaarts. Hierbij vormt zich tijdelijk een hoogterug boven Midden-Europa waardoor bij ons de stroming tijdelijk zuidelijk wordt. Aan het begin van de volgende week lijkt een lagedrukgebied bij de Britse Eilanden in zuidoostelijke richting af te splitsen. Daarna wordt het Azorenhoog duidelijk sterker en komt de zonale stroming noordelijker te liggen en neemt ook de amplitude van de lange golven toe waarbij de neiging van lagedrukgebieden om in zuidelijke of zuidoostelijke richting uit de zonale stroming af te splitsen blijft bestaan. Later in de periode blijft het aantal NAO+ oplossingen in de meerderheid, maar vaak wel met een hoogterug ergens boven West- of Zuid-Europa.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het bewolkt en regenachtig, soms regent het stevig door. In de tweede helft van de ochtend is er soms ook ruimte voor de zon. De wind komt uit het zuidwesten en is boven land matig, 3-4 Bft.. Langs de westkust komt een krachtige tot harde wind te staan, 6-7 Bft.. Morgenmiddag komen er enkele buien voor. Vooral in het oosten en zuidoosten kan er een stevige bui ontwikkelen met onweer en windstoten. Tussen de buien door klaart het even op. In de loop van de middag wordt het in het westen droger. De middagtemperatuur loopt uiteen van 10°C op de Wadden tot 15°C in het zuiden. Morgenavond wordt het op de meeste plaatsen droog. De zuidwestenwind neemt langzaam in kracht af. Het weercijfer komt tot een 5.

De weersverwachting geldig van aanstaande vrijdag tot en met woensdag:

VRijdag is vrij veel bewolking en zo nu en dan kan daar ook een beetje regen uit vallen. In de loop van de dag wordt het vanuit het westen droog en zijn er sluierwolken en wat zon. De temperatuur gaat iets omhoog en op veel plaatsen wordt het met 16°C tot 18°C zacht voor de tijd van het jaar. In het zuidoosten wordt het met 19°C of 20°C het warmst. In het Waddengebied wordt het zo’n 13°C. De wind is zuidwestelijk en matig, 3-4, aan zee vrij krachtig, 5 Bft..

Zaterdag wordt een warme dag met 22°C tot 24°C en het zuidoosten maakt kans op een zomerse 25°C. De zon schijnt, maar het is niet heel zonnig omdat er wat sluierbewolking met Saharastof over het land trekt. De zuidenwind is matig, 3-4, en aan de kust vrij krachtig, 5 Bft..

De dagen daarna kunnen af en toe buien ontstaan. De middagtemperatuur gaat een aantal graden omlaag, maar het blijft warmer dan gemiddeld deze tijd van het jaar met 12°C tot 17°C.

Na aanstaande woensdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Licht wisselvallig met iedere dag ongeveer 50% kans op regen. De temperaturen overdag komen uit rond de langjarig gemiddelden, maar 's nachts blijft het erg zacht.

Meteo Delfzijl - Geert Molema