Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

38

Volgende update: 25-01-2023 om ± 08:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond blijft het bewolkt en droog. Er is weinig wind, alleen aan de zuidwestkust staat een matige wind, 3-4 Bft., uit het oosten.

Vannacht blijft het droog en is er kans op mist. De minima lopen uiteen van +2°C in het noorden tot plaatselijk -2°C in het zuidoosten. Er staat weinig wind.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een langgerekt WZW-ONO georienteerd hoog ligt met de as boven de Wadden. Deze uitloper verplaatst zich geleidelijk zuidwaarts. Woensdagavond verlaat de rug het zuiden van ons land. Ten zuiden van de rug-as is de stroming oostelijk, later zuidoostelijk. Noord van de rugas wordt de stroming woensdag zuidwestelijk. De aangevoerde lucht is vochtig en het weer speelt zich grotendeels in de grenslaag af. Woensdagavond passeert vanuit het noordwesten een occluderend frontensysteem. Hierachter wordt de stroming noordwestelijk wordt maritiem polaire lucht aangevoerd.

Donderdag trekt een frontale storing over ons land verder zuidoostwaarts en voert een noordelijke stroming maritiem polaire lucht aan. Vrijdag bouwt vanuit het noorden een rug op, behorende bij een hogedrukgebied ten zuidwesten van de Britse Eilanden. Dit hogedrukgebied en bijbehorende rug trekken zaterdag verder zuidwaarts en maken plaats voor een zwak frontensysteem dat later op die ons land passeert. Vanaf zondag trekt de wind aan op nadering van een actief lagedrukgebied dat maandag over Zuid-Scandinavië oostwaarts trekt. Het bijbehorende frontensysteem brengt maandag regen. Ook na maandag blijft een westelijke stroming overheersen en hierin trekken van tijd tot tijd lagedrukgebieden over Scandinavië of de Noordzee oostwaarts. Bijbehorende troggen en frontensystemen passeren van tijd tot tijd ons land en veroorzaken wisselvallig weer.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend blijft het droog. Er is dan vrij veel bewolking. De wind wordt zwak tot matig, 2-3 Bft., en gaat uit een zuidelijke richting waaien. Morgenmiddag is het overwegend bewolkt. Het blijft nog droog. De maximumtemperatuur ligt tussen de +5°C in het noorden en rond het vriespunt in het zuidoosten. De wind komt uit een zuidwestelijke richting en is zwak tot matig, 2-3 Bft.. In het noordelijk kustgebied neemt de wind toe tot vrij krachtig, 5 Bft.. Morgenavond gaat het van het noordwesten uit regenen. In het oosten en zuidoosten is er kans op (natte) sneeuw. In de kustgebieden wordt de vrij krachtige wind, 5 Bft., uit een noordelijke richting. Het weercijfer komt tot een 5.

De weersverwachting geldig van aanstaande donderdag tot en met dinsdag:

Donderdag is er in de ochtend nog wat neerslag mogelijk, maar al snel wordt het ook hier droog. Vanuit het westen breiden enkele opklaringen zich over het land uit en komt de zon af en toe tevoorschijn. Lokaal kan een enkele bui vallen, maar op veruit de meeste plaatsen blijft het droog. Het lijkt de ‘warmste’ dag van de week te worden met maxima die uitkomen tussen 4°C en 6 °C. Hierbij waait een zwakke, 1-2, tot in de kustgebieden soms vrij krachtige wind, 5 Bft., uit noordelijke richtingen.

De dagen hierna laten voorlopig vrij normaal januariweer zien. De temperatuur stijgt overdag dagelijks naar 3°C tot 5 °C en in de nachten liggen de minima veelal rond het vriespunt. Al met al zeer gebruikelijke waarden voor eind januari. De wind komt uit het noordwesten en dit gaat gepaard met enkele buien die over het land trekken. Vooral landinwaarts kunnen de buien ook een winters karakter hebben. Af en toe is ook de zon even te zien.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans op wisselvallig weer met temperaturen rond of iets boven normaal.

Meteo Delfzijl - Geert Molema