Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

14

Volgende update: 26-10-2021 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vooral in het westen en noorden komen opklaringen voor, verder landinwaarts is het overwegend bewolkt. Vooral in de noordelijke helft van het land komen enkele buien voor. De zuid- tot zuidwestenwind is matig, 3-4 Bft., langs de westkust is de wind westelijk.

Vandaag overdag is het wisselend bewolkt en komt de zon af en toe tevoorschijn. Er kan nog steeds een lichte bui voorkomen. De middagtemperatuur komt rond 14°C uit. In de avond raakt het overal bewolkt en kan wat lichte motregen vallen. De zuidwestenwind is matig, 3-4, vlak aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig, 5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

Komende nacht is het zwaar bewolkt en valt er af en toe lichte motregen. De minimumtemperatuur ligt tussen 11°C in het noordoosten en 14°C langs de noordwestkust. De zuidwestenwind is matig, 3-4, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Aan de zuidflank van een laag boven de Noorse Zee voert een west- tot zuidweststroming maritiem polaire lucht aan. Boven land is de grenslaag in de nacht- en ochtendperiode tamelijk vochtig onder een inversie. Een NW-ZO georiënteerde trog verlaat spoedig het oosten van het land, ookop hoogte waar de trog meer N-Z georiënteerd is. Een volgend laag ten zuidwesten van IJsland diept uit en het bijbehorende warmtefront trekt in de loop van vanmiddag en vanavond oostwaarts over ons aandachtsgebied. Daarachter bevindt zich maritiem tropische lucht met dauwpunten tot ca. 14°C. Woensdag komen we steeds dieper in de warme sector terecht.

We hebben tot en met het einde van de week te maken met een zuidwestelijke stroming onder invloed van een hoog boven Oost-Europa. Daarna komen de sturende lagedrukgebieden op de Atlantische Oceaan zodanig oostelijk te liggen dat frontale systemen en randstoringen over ons gebied trekken. Begin november komt ons land diep in de polaire lucht terecht op nadering van een hoogtelaag die opvult tot een hoogtetrog. De as van deze hoogtetrog passeert rond woensdag 3 november. Daarna neemt de kans op hogedrukinvloed vanaf de Atlantische Oceaan toe.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag is het nog lange tijd bewolkt, in de loop van de dag kan de zon vooral in het zuiden en zuidoosten van het land doorbreken. De middagtemperatuur ligt tussen 14°C in het noorden en 16°C in het zuidoosten. De zuidwestenwind is matig, 3-4, langs de kust en boven IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Donderdag wordt een droge dag. Na het oplossen van mogelijk wat lokaal ochtendgrijs is er veel ruimte voor de zon. Er waait een matige zuidenwind, 3-4 Bft., en het wordt 14-15°C op de Wadden tot 17°C in het zuiden en oosten van het land. Hiermee is het zacht voor de tijd van het jaar. Maxima rond 13°C zijn gebruikelijk eind oktober.

Ook vrijdag wordt zeer waarschijnlijk nog een grotendeels droge dag met ruimte voor de zon en maxima rond 16°C. De zuidenwind neemt wel toe en dat is een voorbode van een wisselvallig weekend.

Komend weekend hebben we op beide dagen te maken met regen. Het blijft vrij zacht voor de tijd van het jaar met middagtemperaturen rond 15°C. De wind is nadrukkelijk aanwezig en waait uit zuidelijke richtingen. Volgende week blijft het waarschijnlijk wisselvallig. De temperatuur moet een aantal graden omlaag.

Volgende week blijft het waarschijnlijk wisselvallig. De temperatuur moet een aantal graden omlaag.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Eerst wisselvallig met een grote (80% of meer) kans op regen, later neemt de kans op neerslag af naar ongeveer 50%. Temperaturen dalend naar iets onder normaal.

Meteo Delfzijl – Geert Molema