Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

06

Volgende update: 27-2-2021 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

In de oostelijke helft van het land is het bewolkt, elders komt op uitgebreide schaal mist voor. De mist trekt in de loop van de ochtend op, de bewolking verdwijnt grotendeels en op steeds meer plaatsen breekt de zon door. De middagtemperatuur wordt ongeveer 10°C, daar waar bewolking blijft hangen wordt het een graad of 6. De zwakke tot matige wind, 2-3 Bft., komt uit richtingen tussen noordwest en noordoost. Het weercijfer komt tot een 8.

Vanavond en vannacht zijn er brede opklaringen en ontstaat er op veel plaatsen opnieuw (dichte) mist. De minimumtemperatuur ligt rond het vriespunt. De wind is zwak, 1-2 Bft., uit uiteenlopende richtingen.

 

Synoptische ontwikkeling:

Een noord tot noordwestelijke stroming voert maritiem polaire lucht aan. Een uitloper van een krachtig hoog boven het zuiden van Engeland met een rug over ons land verandert nauwelijks.

Tot ver in de volgende week hebben we te maken met hogedrukgebieden in onze omgeving. Vanaf midden volgende week ontstaat er een nieuw hoog tussen IJsland en Schotland, waardoor de stroming in ons aandachtsgebied (noord)oostelijk wordt. Wel zien we vanaf woensdag 3 maart aan de flank van het hogedrukgebied enkele kleinschalige storingen bewegen. Later deze periode trekt het hoog richting Azoren en komt een min of meer zonale stroming tot stand.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is er op veel plaatsen mist. De mist gaat over in lage bewolking en vooral in het zuiden kan in de loop van de dag de zon doorbreken, het noorden blijft bewolkt en nevelig. De middagtemperatuur wordt ongeveer 6°C, in de zon wordt het ca. 10°C. De wind is eerst zwak, 1-2 Bft., en veranderlijk, in de loop van de dag wordt de wind noordoostelijk en neemt in het zuiden toe naar matig, 3-4 Bft.. Het weercijfer komt tot een 5.

De weersverwachting geldig van aanstaande maandag tot en met zaterdag:

Maandagochtend is het eerst bewolkt met in de ochtend kans op nevel en mist. Geleidelijk breekt de zon vanuit het zuiden door, maar in het noorden blijft het waarschijnlijk de hele dag grijs. De maxima komen uit op 7°C op de Wadden tot 14 in het uiterste zuiden. Er waait een matige oostenwind, 3-4 Bft..

Dinsdag wordt in een groot deel van het land een mooie lentedag. Vooral in het midden en zuiden schijnt de zon volop en is het met 11°C tot lokaal 16°C heel aangenaam. De hoogste temperaturen zijn voor het zuidoosten van Brabant en Midden- en Zuid-Limburg. Mogelijk komen in het noorden wolkenvelden voor en is het een paar°C minder zacht. De wind is zwak tot matig, 2-3 Bft., en komt uit het oosten.

Ook woensdag kan het behoorlijk zacht worden met 12-16°C. Normaal is het begin maart 8-10°C. Wel neemt de bewolking geleidelijk toe en stijgt de kans op een bui.

De dagen daarna wordt een stuk kouder met maxima van een graad of 5. Daarbij is kans op een enkele bui, maar vaak blijft het gewoon droog. Het weerbeeld laat wolkenvelden en zonnige momenten zien.

Na aanstaande zaterdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Er is ca. 60-70% kans op een overgang naar wisselvallig weer. De kans op het aanhouden van het droge weertype is ongeveer 30%. Er is ca. 60% kans op temperaturen onder normaal.

Meteo Delfzijl – Geert Molema