Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 02-06-2023

De belangrijkste factor in het huidige weer is de wind en dan specifiek de windrichting. Al een hele lange tijd hebben we nu inmiddels te maken met een noordelijke stroming, maar daarin zit ook een klein nuanceverschil. Waait de wind namelijk vanuit het noorden of noordwesten, dan wordt de lucht vanaf het koelere zeewater aangevoerd, waardoor de kans op bewolking groter is en de temperaturen lager uitkomen. Draait de wind meer naar het noordoosten, dan stroomt de aangevoerde lucht vanaf land onze kant op en die is vaak droger en warmer. Dit weekend is sprake van de laatste variant, met dus veel zon en iets hogere temperaturen.
Afgelopen nacht was de wind noordelijk en schoven vanaf de Noordzee wolkenvelden het land in. Regionaal kan het zelfs een beetje grijs aandoen, maar lang duurt dit niet, want in de loop van de ochtend draait de wind naar het noordoosten en vanaf dat moment stroomt er drogere en warmere lucht het land in. In de hoek van Groningen gaat de bewolking als eerste oplossen, waarna de zon doorbreekt, en daarna lost de bewolking ook in de rest van het land geleidelijk op. Vanmiddag ontstaan er landinwaarts wel weer een paar stapelwolken, maar daar heeft de zon over het algemeen weinig last van en later vanmiddag lossen ze alweer op.

Temperatuurverschillen tussen kust en binnenland

De noordoostelijke wind is zwak tot matig, maar trekt in de loop van de dag iets aan, tot matig in het binnenland en soms vrij krachtig aan de kust, 3 tot 5 Beaufort. Aan zee is de wind soms nog wat meer noordelijk, waardoor het kwik daar net als de afgelopen dagen iets achterblijft, met 16 tot 19 graden. Landinwaarts warmt het op naar 20 tot 22 graden.

Droge en warmere lucht

De avond en nacht verlopen vrijwel helder en de wind draait dan nog iets verder door naar het noordoosten tot oosten. Morgen wordt daarmee droge en relatief warme lucht bij ons aangevoerd en het wordt dan ook stralend weer. De zon schijnt over de hele dag genomen zo’n 15 uur en dat is de hele daglichtperiode op dit moment. Met zoveel zonneschijn en van oorsprong al iets warmere lucht wordt het dan 20 tot 24 graden. Alleen op de Wadden is het met een graad of 17 weer iets frisser.

Noorden gevoelig voor wolken vanaf zee

Zondag wordt de stroming weer noordelijk en worden de noordelijke provincies meteen weer gevoelig voor wat wolkenvelden vanaf de Noordzee. Ook komt de temperatuur daar weer iets lager uit, tussen 15 en 19 graden. Op de Wadden waait het bovendien ook stevig, met daar af en toe een windkracht 5. In de rest van het land is de wind nog iets meer noordoostelijk en is er weer volop ruimte voor de zon, bij middagtemperaturen tussen 19 graden aan de westkust tot nog 24 graden in het zuidoosten van het land.

Rustige weer houdt stand

Na het weekend verandert er op basis van de huidige berekeningen niet veel. De noordelijke wind houdt stand. Het blijft over het algemeen dan ook vrij zonnig en droog, met vooral in het noorden en aan de kust soms ook wat wolkenvelden. In het binnenland stijgt de temperatuur steeds naar 20 tot lokaal 25 graden en in de kustgebieden blijft het aanmerkelijk frisser, met daar 15 tot 20 graden.

Bron:: weer.nl