Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 27-03-2023

Je kon er eigenlijk de klok op gelijk zetten, helaas: in Spanje heeft de eerste natuurbrand al weer plaatsgevonden.

Zevenhonderd brandweerlieden en ruim twintig helikopters en vliegtuigen waren er nodig om de brand in bedwang te krijgen. Inmiddels is dat gelukt, maar ondertussen is er al weer 4000 hectare grond afgebrand, iets ten noorden van de stad Valencia. Er moesten zo’n 1750 mensen geëvacueerd worden door het vuur. En eigenlijk is het nog veel te vroeg voor het ‘bosbrandseizoen’.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 27-03-2023

Met een koude en stevige noordwestelijke wind wordt momenteel iets koelere lucht bij ons aangevoerd. Vanochtend moesten regionaal de autoruiten weer gekrabd worden en er viel een aantal winterse buien, met hagel en (natte) sneeuw. Ook vandaag blijven enkele buien vallen, vooral landinwaarts nog met een winters karakter en komende nacht zakt het kwik regionaal weer eens tot onder het vriespunt. Even een winters prikje, maar vanaf morgen draait de wind terug naar het zachtere zuidwesten, waarna de temperaturen weer hoger gaan uitkomen. Woensdag wordt het regionaal alweer 16 graden.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 20-5-2021

Nu het koude weer maar van geen wijken weet, lijkt de combinatie van de maanden april en mei op weg naar een zeer uitzonderlijke prestatie. Als de huidige verwachtingen uitkomen, komen de twee maanden tezamen op een gemiddelde temperatuur van 8,8 graden uit, goed voor mogelijk een tweede plaats op de lijst van koudste vergelijkbare perioden ooit. Kouder nog was de combinatie van april en mei 1941. Toen kwam de gemiddelde temperatuur op 8,2 graden uit.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 25-05-2022

Tot voor ongeveer 2 jaar was één van de standaard nieuwsberichten die we vanuit Australië kregen dat het er droog was, heet en dat het land door niet te stoppen natuurbranden werd getroffen. Zo’n 2 jaar geleden, tijdens de zomer van 2019/2020 groeiden de branden uit tot één van de ergste natuurrampen die er ooit op aarde is geweest. Enorme percelen brandden af, meer dan 3 miljard (vaak unieke) dieren kwamen tijdens de branden om en sommige soorten werden door de vlammen zelfs helemaal uitgeroeid.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl,16-06-2016

Iedere zomer zijn ze er wel: hoosbuien. Maar waarom wordt de ene plek vaker getroffen dan de andere? En waarom veroorzaken ze vaker overlast?

De NOS en het KNMI publiceerden gisteren een onderzoek naar hoosbuien. De conclusie was dat twee derde van ons land in de afgelopen 10 jaar te maken had met hoosbuien, 1,6 procent van die gebieden kreeg zelfs 5 tot 7 keer een hoosbui. Klimaatverandering wordt genoemd als reden voor (het toenemende aantal) hoosbuien. Dat klopt. Het feit dat de ene plek meer hoosbuien krijgt dan de andere, berust volgens het KNMI op toeval. Maar is dat wel zo? Volgens ons zijn er wel degelijk lokale omstandigheden die deze uitschieters kunnen verklaren. We zetten ze vandaag voor u uiteen. Ook kijken we waarom dergelijke plensbuien tegenwoordig vaker wateroverlast opleveren dan vroeger het geval was.