Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 25-05-2023

Liefhebbers van de zon kunnen hun hart de komende tijd ophalen. Niet alleen zijn we in de tijd van het jaar terechtgekomen waarin de zon het hoogst aan de hemel staat en dus op zijn sterkst is, ook wordt de komende dagen maar weinig bewolking verwacht. De temperaturen reageren en kunnen zondag plaatselijk tot 24 graden oplopen.
 
Bepalend voor het weer in Nederland is een hogedrukgebied, waarvan het centrum op de oceaan ligt en dat een uitloper heeft tot over de Noordzee, net ten noorden van Nederland. De wind waait bij ons de komende dagen dan ook uit noord tot noordoost en voert relatief droge lucht aan, waarin de zon er gemakkelijk doorkomt.

Zwakke storing

Vandaag trekt vanuit het noorden een zwakke storing over. We merken er niet veel van, maar doordat een beetje vocht meekomt, kunnen wel gemakkelijk platte stapelwolken ontstaan die op de plaats waar de storing ligt ook wat kunnen samenklonteren. Vanochtend ligt die band boven het noorden, vanmiddag komt hij boven het zuiden aan.

Het betekent dat er vandaag flinke zonnige perioden zijn, maar dat dus ook enkele wolkenvelden overtrekken. Vanochtend komen die vooral boven de noordelijke helft van het land voor, vanmiddag boven het zuiden. Doordat het in de loop van de dag warmer wordt, lost die bewolking ook weer op, waardoor de zon er steeds beter doorkomt. De noordelijke tot noordoostelijke wind trekt aan tot matig, kracht 3 of 4 en aan de zuidwestkust tot vrij krachtig of krachtig, kracht 5 tot 6 en de temperaturen lopen vanmiddag uiteen van 15 graden in het noorden tot 20 graden, lokaal in het zuiden van het land.

Opnieuw kille nacht

Vanavond en de komende nacht is het helder. De wind neemt wat af en de temperaturen dalen flink. Net als in de afgelopen nacht, toen het op de koudste plekken 2 gaden werd, kan het kwik aan de grond hier en daar tot iets onder het vriespunt dalen. In de afgelopen nacht was de vliegbasis Twenthe bij Enschede op een hoogte van 10 centimeter met -0,9 graden de koudste plaats van Nederland. Verder kan lokaal een mistbank ontstaan. In het noorden kan tegen de ochtend wat bewolking vanaf de Noordzee het land op komen.

Morgen beginnen we in het noorden dus met wat bewolking, in de rest van het land schijnt de zon en later op de dag gebeurt dat overal. De noordelijke tot noodoostelijke wind is zwak tot matig, kracht 2 tot 4 en in het zuidwestelijke kustgebied vrij krachtig en de temperaturen komen net als vandaag van noord naar zuid tussen 15 en 20 graden uit.

Pinksterweekend veel zon

In het Pinksterweekend komt de zon er nog beter door. Alleen het noorden is dagelijks gevoelig voor wat binnendrijvende Noordzeebewolking. Zaterdag komen de temperaturen van noord naar zuid tussen 17 en 22 graden uit, zondag (Eerste Pinksterdag) wordt het op veel plaatsen nog 1 of 2 graden warmer. Laat op zondag en in de nacht naar maandag passeert een zwak koufront met een klein beetje bewolking, maar geen regen. Op maandag (Tweede Pinksterdag) is het daarachter weer enkele graden koeler, maar komt het kwik nog steeds tussen 15 en 20 graden uit. Verder is er opnieuw flink wat zon.

Ook volgende week verandert weinig in het vaak droge en vrij zonnige weerbeeld van dit moment. Af en toe drijft wat bewolking over, maar het blijft op de meeste plaatsen droog en de temperaturen komen dagelijks zo tussen 16 en 21 graden uit.

Bron: Weer.nl