Meteo Delfzijl

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Hierbij het recept voor het afstellen van de Vantage Pro regenmeter.

Men neme:

1 maatbeker waarin 1 liter water kan worden afgemeten.
1 tang voor afstellen van de schroeven in de regenmeter.
1 watervaste zwarte stift.
1 rekenmachine voor het berekenen van de +/- in %.
1 plastic bekertje voor ingieten van water.
2-3 uren vrije tijd....

Goed. De voorbereidingen kunnen nu beginnen. Maak een backup van je weermetingen van de afgelopen tijd. Daarnaast schrijf op hoeveel neerslag er op dit moment is gemeten vanaf 1-1-2004.

Markeer de schroeven met de zwarte stift aan één van de zes kanten. Dit om gemakkelijker te tellen hoe vaak het schroefje is gedraaid.

Maak onderin de bodem van het plastic bekertje een snee met een mes. Maak deze niet te groot! Het water moet namelijk druppelsgewijs er doorheen lopen. Plaats het plastic bekertje in de zwarte opvangbak van de Vantage Pro. Gooi het bekertje vol ga door met vullen totdat de 1 liter water er helemaal doorheen is gesijpeld. Wacht af totdat de registratie helemaal geen neerslag meer aangeeft.

Als alles goed is verlopen dan kun je de hoeveelheid gemeten neerslag aflezen. Deze moet na de 1 liter water staan op 47,33 mm.

De diameter van de VP is namelijk 164 mm. De oppervlakte is dus 1/4 pi d2. Dit geeft dus een oppervlakte van 211,24 cm2. Dit geeft bij 1 liter water 47,3393643937821 mm.

Stel nu dat je als uitkomst 40 mm hebt. Dit betekent dat de regenmeter te weinig neerslag weergeeft. In percentage is dit (47,33-40,0)/47,33*100%=15,48% te weinig. Gezien het feit dat je twee schroefjes hebt, dient dit getal te worden gedeeld door 2. Dus per klepje moet het schroefje 7,74% te worden gedraaid. Welke kant en hoeveel % 1 keer draaien is, staat in de regenmeter in het zwarte gedeelte aan de rechter kant. De foto is daarvan onduidelijk geworden dus kan ik deze helaas niet leveren. Wees alsjeblieft wel voorzicht met de sensor in de VP. Deze schijnt nogal gevoelig te zijn.

Als je alles voorzichtig het ingesteld. Begin je opnieuw. Zet de trechter weer op de VP en herhaal het er ingooien van het water. Weer 1 liter.

Als het goed is komt de uitkomst nu richting de 47,33 mm. Herhaal dit zo vaak totdat je vrijwel exact op 47,33 mm zit.

Ben je klaar? Herstel de waarden, met name de neerslag, in de registratie van Weatherlink en je bent klaar.

Nog een tip. Plaats een groene plastic of glazen regenmeter bij de VP. Zo ben je er altijd zeker van dat je de juiste waarden hebt. Daarnaast is geduld een schone zaak. Je bent namelijk gauw een aantal uurtjes kwijt om de zaak goed af te stellen. Mochten er nog vragen hebben dan hoor ik die wel.

Bijgaand, hier dus, nog even een excelsheet van Albert Molenkamp uit Westerlee voor het snel berekenen van het verschil op jaarbasis. Dank.

Met vriendelijke groet,

Meteo Delfzijl