Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 26-05-2023

Vanaf vandaag wordt er voor de rest van mei maar liefst 85 uur zon verwacht in ons land. Daarmee zal mei met landelijk circa 268 zonuren nét buiten de top-10 zonnigste meimaanden vallen. De meteorologische lente, die 1 maart is begonnen, is tot nu toe dankzij maart somber verlopen. Maar door het zonnige eindslot komt het landelijk gemiddelde rond 575 zonuren uit tegen 567 normaal. Dus toch geen sombere lente!
Vorig jaar verliep de lente met landelijk gemiddeld 730,5 zonuren bijna recordzonnig. Alleen in de ‘covidlente’ van 2020 scheen de zon nog meer; 805,4 uren. Het neerslagtekort liep beide lentes snel op, maar dit jaar zag de lente er heel anders uit.

Maart was somber

De eerste maand van de meteorologische lente verliep somber. Zo scheen de zon in maart gemiddeld over het land maar 117 uur, terwijl 146 normaal is. Sinds 2001 was het niet zo somber geweest. In Maastricht en het Zeeuwse Westdorpe bleef het aantal zonuren zelfs steken onder 100, daarmee scheen de zon ruim 40 uur minder dan gebruikelijk.

April was iets minder somber, met landelijk 189 zonuren tegen 196 normaal. Terwijl in het noordoosten en in de Randstad de zon iets meer dan gemiddeld scheen, kenden het noordwesten en zuiden een tekort van zo’n 20 zonuren.

In mei zijn de bordjes verhangen en dat komt vooral door het uitzonderlijk zonnige slot van de maand. Komende tijd liggen hogedrukgebieden in de buurt van ons land, daardoor is het vaak helder en wordt zo’n 85 uur zon verwacht. Morgen lijkt zonovergoten te worden met in het hele land 15 zonuren. Vandaag en vanaf zondag is het noorden af en toe gevoelig voor bewolking, terwijl het in het zuiden zonnig blijft. De meimaand komt op ongeveer 268 zonuren uit tegen 225 uren normaal. Daarmee wordt deze maand nog zonniger dan mei 2022, toen de zon 256 uren scheen. Een top-10 notering zit er net niet in voor dit jaar. Daarvoor moet de zon ruim 274 uren schijnen.

Aan de koude kant en kletsnat

De gemiddelde lentetemperatuur komt in De Bilt uit op 9,7 graden en daarmee verloopt de lente slechts een fractie te koud, normaal is dit 9,9 graden. Maart was een halve graad te zacht, april juist ruim één graad te koud en mei verloopt precies volgens het langjarig gemiddelde. Opvallend is de hoeveelheid neerslag, met landelijk gemiddeld 227 mm is de lente de op 3 na natste sinds het begin van de historische landelijke neerslagwaarnemingen in 1870. In 1983 was het voor het laatst natter met 282 mm.

Geen groot neerslagtekort

Voor de natuur is deze lente een verademing. In tegenstelling tot veel voorgaande lentes, is geen sprake van een groot neerslagtekort. Rond de maandwisseling zal dit ongeveer 65 mm zijn en dat is normaal voor de tijd van het jaar. Dat betekent eveneens dat het totale overschot aan regenwater over een paar dagen alweer is verdampt!

Bron: weer.nl