Meteo Delfzijl

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Je hebt een Vantage Pro 2 gekocht. Tja, en daar sta je dan. Dan begint het echte werk en de hobby. Je hebt de hardware goed geïnstalleerd volgens de richtlijnen van de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie. Weet je het niet zeker, kijk dan even hier. En dan ben je er nog steeds niet…

Regenmeter.

De regenmeter van de Vantage Pro wordt door Davis bij aflevering gekalibreerd. Althans dat wordt door hun beweert. Helaas ben ik door eigen ervaring en ook door vragen van andere weeramateurs er achter gekomen dat dit meestal niet juist is. Te vaak wordt er toch een afwijking geconstateerd. Mocht je afwijkingen hebben ten opzichte van bijvoorbeeld een Hellman regenmeter dan is het advies om de regenmeter opnieuw te kalibreren. Het kost je wel ongeveer een halve middag maar dan zijn je neerslaggegevens wel juist. Voor een gebruikershandleiding klik hier. Op deze webpagina staat ook nog een excelsheet waarmee je snel even de afwijking kunt berekenen.

Software.

Je moet de software installeren die je bij de datalogger van Vantage Pro hebt gekregen. Dit is vaak een verouderde versie. De versies kun je controleren via de website van Davis. Klik hier voor de site en om rechtstreeks naar het softwaregedeelte te gaan klik je hier.

Op het softwaregedeelte staat alleen de laatste update. Mocht bijvoorbeeld een versie Weatherlink 5.5 hebben, dan moet je upgraden. De eerst volgende volledige versie is dan versie 5.7.1.. Dit is de laatste complete versie. Alle nakomende versies zijn aanvullend. De updates zijn lastig te vinden, vandaar dat ik deze op de site heb geplaatst. Deze kun je hier vinden.

Na versie 5.4 komen de versies 5.5, 5.6, 5.7, 5.7.1., 5.8.1, 5.8.2, 5.8.3, 5.9.0, 5.9.1 en 5.9.2. De installatie van de versie 5.9.2. gaat niet altijd even soepel. Advies gewoon doorgaan en opnieuw installeren. De aanhouder wint.

Heb je alle versies geïnstalleerd dan wordt het echt spannend. Je kunt alles aanzetten. Voor de juiste instellingen van Weahterlink is een verkorte Nederlandse vertaling. Klik hier om deze te downloaden. Loop eerst deze handleiding door voordat je maar iets gaat doen met de hard- of software.

Ervaring heeft geleerd dat het installeren en aanzetten van de hard- en software af en toe iets fout gaat of het niet in de juiste volgorde gaat. Het gevolg is dat je datalogger geen historische data krijgt, of dat de er geen data wordt vastgehouden door Weatherlink. Om dit op te lossen staat hieronder een Nederlandse vertaling. De originele handleiding van Davis is verderop te vinden in de bijlage.

Er is éénn reden waarom niet de historische gegevens te krijgen zijn. De datalogger is niet geïnitialiseerd of werden un-geïnitialiseerd. Probeer via WeatherLink een handmatige download van data te krijgen. Kijk of je alle gegevens in de database aanwezig zijn. Als je de melding ‘No new data to download’ krijgt doe dan het onderstaande:

 1. Ga naar de set-up scherm door te drukken en het vasthouden van de knop DONE en dan tegelijkertijd op de knop "-" te drukken.
 2. Verwijder de 3 C-cel batterijen.
 3. Verwijder de hoofdstroomadapter.
 4. Verwijder de datalogger uit de console. Wees hiermee voorzichtig. Dit element is kwetsbaar.
 5. Laat dit alles zo voor minimaal 1 minuut.
 6. Installeer weer de datalogger. Zorg ervoor dat deze goed in de sleuf past en daarna pas aandrukken.
 7. Doe de hoofdstroomadapter weer in het stopcontact.
 8. Luister naar de 3 piepjes bij het opstarten.
 9. Plaats de batterijen nadat je de 3 piepjes hebt gehoord.
 10. Wanneer er op aan de onderzijde van het scherm op de console de melding "Receiving from" komt druk dan op de knop BAR
 11. Zorg ervoor dat het scherm zegt Serial Baud Rate 19200.
 12. Druk op de knop DONE totdat het scherm gaat terug naar de huidige weergave.
 13. Ga naar software en opnieuw je tijd instellen.
 14. Wacht tot dat je een aantal gegevens ontvangt. Als je de archief interval hebt ingesteld op 30 minuten wacht dan een uur.
 15. Klik op download in Weatherlink.
 16. Controleer de Browse data door te klikken op het pad van papier en potlood icoon.
 17. Je huidige gegevens moeten nu er zijn.
 18. Probeer het nu te uploaden naar internet.

Na het doorlopen van deze handleiding moet alles het doen. Zo niet neem dan even contact op met je leverancier.

Internet

Wellicht dat je het uploaden naar het internet nog niet is ingesteld. Hiervoor is ook een handleiding beschikbaar. Klik hier voor de handleiding. Voor veel gevallen geldt ook dat er een vinkje bij de optie Use Passive Mode moet worden gezet. Dit is afhankelijk van een je internetverbinding. Uiteraard geldt wel dat je een weerwebsite hebt. Een paar Mb ruimte op een server is al voldoende. Ook willen providers zoals Ziggo ook een stukje server beschikbaar stellen. Dit werkt goed.

Andere software.

In de loop van de tijd heb ik met behulp van internet en andere weeramateurs nieuwe software gevonden die handig en het maken van overzichten voor bijvoorbeeld het VWK gemakkelijker maken. Hieronder een kort overzicht.

Data verwerken vanuit Weatherlink.

Henk Lankamp heeft twee programma’s ontwikkelt, te weten: WXData en WXDecoder. WXData is bedoeld om alle data vanuit Weatherlink in te lezen en te verwerken tot overzichten voor het VWK. Ook kun je data van het KNMI hiermee downloaden. Deze kun je hier vinden. Het programma werkt uitstekend en heeft regelmatig

WXDecoder kun je gebruiken om een actueel weeroverzicht van bijvoorbeeld Nederland of Europa te krijgen. Deze kun je hier vinden. Mocht je liever Excel willen gebruiken, klik dan hier. Deze kun je helemaal naar eigen idee aanpassen.

Site maken.

Voor het maken van een site gebruik ik Joomla. Overzichtelijk, gemakkelijk te installeren en gratis. Voor meer informatie kun is er de site www.joomlanl.nl. Wel moet de server van je host een sql-database en php aankunnen.

In Joomla kun je ook zogenaamde modules laden om je metingen op de site te laten zien. Een voorbeeld van een module kun je hier vinden.

Automatisch email versturen.

Met instantmailer kun je automatisch een bestand vanaf de harde schijf in een email laden en deze versturen naar ieder gewenst persoon op ieder gewenst tijdstip. Een uitleg staat hier. Deze is door mijzelf en een programmeur ontwikkelt. Het werkt uitstekend.

Een andere template voor Weatherlink.

Ben de Davis layout een beetje zat? Wel er is een template die neutraal de data op het je site zet. Bepaald data wordt door middel van Javascript omgezet. Klik hier om te downloaden.

Ik hoop door dit overzicht wat meer inzicht te hebben gegeven in de wereld van Vantage Pro en weerdata. Er is natuurlijk nog veel meer software. O.a. op de site van het VWK staat een overzicht. Klik hier voor een overzicht.

En mochten er na deze uitleg nog vragen zijn, stuur dan even een email. Er is vrijwel altijd een oplossing.

Met vriendelijke groet,

Geert Molema – Meteo Delfzijl

Bijlage.

Handleiding opstarten VP met Weatherlink.

There could be one reason why you are not getting the historical data. The datalogger was not initialized or became un-initialized. Please from the WeatherLink software do a manual download. see if all of the data is now in the browse database. If it says no new data to download, then please do the following:

1. Go to the set up screen by pushing and holding the DONE button and then at the same time push the "-" button

2.  remove the 3 C cell batteries

3.  remove the main power adapter power

4.  remove the datalogger

5.  let it sit like that for 1 minute.

6.  reseat the datalogger. Make sure it is in the slot really good.

7.  power up with the main power adapter

8.  listen for the 3 beeps on power up.

9.  put the batteries in after you get the 3 beeps.

10. When the screen says "Receiving From" on the bottom push the BAR button

11. Make sure the screen says Serial Baud Rate 19200

12. Push the DONE button until the screen goes back to the current reading

13. Go to software and re-set the time.

14. Wait until you get some data. If your archive interval is 30 minutes, wait one hour.

15. download

16. check the Browse data by clicking on the pad of paper and pencil icon.

17. current data should now be there.

18. try the uploads to internet now.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.