Afdrukken
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 21-1-2021

Hoewel het qua winterweer tot nu toe behoorlijk tegenvalt, is bij ons het winterseizoen nog in volle gang. En dat betekent dat het in Australië nu hartje zomer is. De Australische zomers zijn vaak warm en kennen ook regelmatig lange echt hete perioden, waarbij de middagtemperatuur ruim boven 30 graden uitkomt en soms zelfs langere tijd boven 40 graden! Momenteel zien we in delen van Australië zo’n zomerse uitbarsting, met veel zon en tropische waarden. Insmeren is heel belangrijk, want de UV-index stijgt naar verwachting tot 11-12 en dat is gevaarlijk hoog.

In het zuidoostelijk gelegen Sydney stijgt de temperatuur de komende dagen naar 30 tot 33 graden en vooral zondag is het nog iets warmer. Het nog iets verder zuidelijk gelegen Melbourne moet die dag rekening houden met 38 graden. In de deelstaten Victoria en New South Wales stijgt het kwik dieper landinwaarts op enkele plekken zelfs tot boven 40 graden.

Risico natuurbranden

De hitte in combinatie met droogte en veel wind maakt dat het risico op natuurbranden in veel gebieden weer groot is. Sommige natuurgebieden zijn nog herstellende van de grote branden die er afgelopen zomer woedden. Er wordt dan ook volop gewaarschuwd en geadviseerd om niet te barbecueën en geen kampvuren aan te steken.

UV-index

En dan is er nog de extreem hoge UV-index die er de komende dagen wordt verwacht. In Nederland ligt de UV-index meestal ergens tussen 1 en in de afgelopen zomers soms 8, in bijvoorbeeld Spanje soms 9. In Australië is dit gemakkelijk hoger, maar zelfs in een hete zomer komt de UV-index in de omgeving van bijvoorbeeld Sydney meestal niet boven 10 uit. In de noordelijk geleden deelstaten Queensland en het Noordelijk Territorium is dat hoger, omdat ze daar dichterbij de evenaar zitten. Het maximum ligt op 13 en dat kan daar, net als bijvoorbeeld in delen van Afrika en Azië, soms worden gehaald.

Gevaarlijk verbranden

Dit weekend wordt in Sydney en omgeving een UV-index van 11 a 12 verwacht en dat is dus voor die regio extreem hoog. Dit betekent dat je zeer snel gevaarlijk kunt verbranden. Helemaal als het er ook nog eens lekker bij waait. Zo’n verkoelend briesje is in die hitte natuurlijk heerlijk, maar je hebt daardoor niet snel genoeg in de gaten dat je aan het verbranden bent. Je beschermt jezelf dan het beste door simpelweg binnen te blijven.

Meer bewolking en een bui

Na het weekend blijft het zo warm, met in Sydney overdag nog 34 graden, maar dan trekken er ook weer wat wolken over, waardoor de zonkracht minder sterk is. De bewolking houdt een deel van de UV-straling namelijk tegen. Vanaf woensdag gaan er bovendien ook weer een paar buien vallen.

Bronnen: ANP, Weer.nl en Australian Bureau of Meteorology

Categorie: Weerweetjes
Hits: 822