Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
Delfzijl, 12 april 2024

Een paar zeer zachte dagen worden zondag abrupt onderbroken, wanneer er van het westen uit koudere lucht het land in stroomt. Maandag draait de wind naar het noordwesten en dan wordt het nog een paar graden kouder. Het wordt ook heel wisselvallig.

Zaterdag is er van de hele omslag weinig te merken. Het is fraai en droog hogedrukweer met temperaturen die oplopen naar zo'n 15 graden in het noordwestelijk kustgebied tot 24 graden in het zuidoosten van het land. Zondag draait de wind echter naar het frissere westen. Koudere lucht stroomt binnen en het kwik ligt met 10 tot 15 graden een stuk lager dan een dag eerder. Het hogedrukgebied heeft nog wel veel invloed op het weer in de Benelux. De zon schijnt daardoor geregeld en het blijft de hele dag droog.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
Delfzijl, 12 april 2024

Ongebruikelijke warmte en hevige regenval hebben geleid tot massale sneeuwsmelt in de zuidelijke Oeralregio van Rusland. Het falen van dammen en grootschalige overstromingen zijn het gevolg.

Smeltende sneeuw in het Oeralgebergte heeft verwoestende overstromingen in Zuid-Rusland veroorzaakt. In de stad Orenburg staat het water van de rivier de Oeral meters hoog in de straten. Op veel plaatsen is de stroom uitgevallen. De autoriteiten spreken er van een overstroming die slechts één keer per eeuw voorkomt.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 20-5-2021

Nu het koude weer maar van geen wijken weet, lijkt de combinatie van de maanden april en mei op weg naar een zeer uitzonderlijke prestatie. Als de huidige verwachtingen uitkomen, komen de twee maanden tezamen op een gemiddelde temperatuur van 8,8 graden uit, goed voor mogelijk een tweede plaats op de lijst van koudste vergelijkbare perioden ooit. Kouder nog was de combinatie van april en mei 1941. Toen kwam de gemiddelde temperatuur op 8,2 graden uit.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 25-05-2022

Tot voor ongeveer 2 jaar was één van de standaard nieuwsberichten die we vanuit Australië kregen dat het er droog was, heet en dat het land door niet te stoppen natuurbranden werd getroffen. Zo’n 2 jaar geleden, tijdens de zomer van 2019/2020 groeiden de branden uit tot één van de ergste natuurrampen die er ooit op aarde is geweest. Enorme percelen brandden af, meer dan 3 miljard (vaak unieke) dieren kwamen tijdens de branden om en sommige soorten werden door de vlammen zelfs helemaal uitgeroeid.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl,16-06-2016

Iedere zomer zijn ze er wel: hoosbuien. Maar waarom wordt de ene plek vaker getroffen dan de andere? En waarom veroorzaken ze vaker overlast?

De NOS en het KNMI publiceerden gisteren een onderzoek naar hoosbuien. De conclusie was dat twee derde van ons land in de afgelopen 10 jaar te maken had met hoosbuien, 1,6 procent van die gebieden kreeg zelfs 5 tot 7 keer een hoosbui. Klimaatverandering wordt genoemd als reden voor (het toenemende aantal) hoosbuien. Dat klopt. Het feit dat de ene plek meer hoosbuien krijgt dan de andere, berust volgens het KNMI op toeval. Maar is dat wel zo? Volgens ons zijn er wel degelijk lokale omstandigheden die deze uitschieters kunnen verklaren. We zetten ze vandaag voor u uiteen. Ook kijken we waarom dergelijke plensbuien tegenwoordig vaker wateroverlast opleveren dan vroeger het geval was.