Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Delfzijl, 17-07-2022

Ondanks dat er de komende dagen in Nederland grote hitte op komst is, heeft het de afgelopen nacht in een duinpan bij Castricum aan Zee opnieuw gevroren. Op een hoogte van 10 centimeter daalde de temperatuur er tot -0,5 graden. Op normale waarnemingshoogte van anderhalve meter bedroeg de temperatuur +0.5 graden. Net geen vorst dus. Het is de tweede keer deze week dat het in deze duinpan vroor. Eerder gebeurde dat al op 14 juli.

Omdat de afgelopen nacht er veelbelovend uitzag, is vrieskoujager Pieter Bliek vanochtend weer vroeg op pad gegaan om in de koudste duinpannen de weerstations af te lezen, waarmee hij en Karel Holvoet onderzoek doen naar de microklimaatjes daar. Duinpannen zijn de plekken waarin het ook middenin de zomer koud kan worden en licht kan vriezen, zo blijkt ook nu weer. Met spanning wordt uitgekeken naar de periode tussen 20 juli en 21 augustus, de periode waarin er in Nederland op officiële waarnemingsstations nog nooit vorst is gemeten.

Ook op de officiële stations koud

Ook op de officiële stations was het de afgelopen nacht koud. In Deelen, Hupsel en op de vliegbasis Twenthe bij Enschede daalde het kwik op anderhalve meter hoogte tot 5,7 graden, op de vliegbasis Twenthe werd op 10 centimeter hoogte een laagste temperatuur van +0,5 graden gemeten; net geen vorst dus.

De laagste waarde in de duinpan bij Castricum aan Zee bedroeg dus -0,5 graden om 04:11 uur en op een hoogte van 10 centimeter. Het vroor precies een uur van 03:31 tot 04:31 uur. Er was daarbij vanochtend mist, die een verdere daling van de temperatuur heeft tegengehouden. Het gras was ook een stuk natter dan donderdagochtend. Donderdag was het met -0,8 graden als minimum drie tienden van een graad kouder dan vanochtend.

Plastic bekertjes

In de duinpan Vlewosweg bij Egmond aan Zee was het om 04:10 uur +1,0 graden op 10 centimeter, een graad hoger dan donderdag. De duinpan bij Egmond aan de Hoef / Wimmenum kwam op 10 centimeter op +0,3 graden uit en op anderhalve meter op +0,7 graden. Tel hier nog 0,3 tot 0,8 graden bij op, ter correctie van de plastic bekertjes waarin de sensoren zich bevinden. Hier is dus geen vorst gemeten.

In de cluster van drie duinpannen bij elkaar nabij Bergen aan Zee werden de volgende temperaturen gemeten: de pan Bergen Ondiep kwam op 10 centimeter op +0,3 graden uit om 04:02 uur, de pan Bergen Midden op +0,9 graden om 04:04 uur en de pan Bergen Diep op +0,4 graden om 03:57 uur. De minimumwaarden op 10 centimeter liggen hier akelig dichtbij elkaar en het kwam dus net niet tot vorst. In de duinpannen bij Camperduin was het een schampschot. Om 03.40 uur tikte de temperatuur er op 10 centimeter met 0,0 graden even het vriespunt aan, Camperduin-extra kwam op 0,8 graden uit.

Nieuwe weerstations

Komende dinsdag en woensdag gaan Pieter Bliek en Karel Holvoet nog extra weerstations installeren die ook live kunnen worden afgelezen. Vooral dinsdag wordt dat, met de verwachte hitte, een bijzonder uitdagende klus.

Bron: weer.nl