Afdrukken
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

40

Volgende update: 22-1-2021 om ± 8:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Het is half tot zwaar bewolkt en van het zuiden uit gaat het regenen. In de loop van de nacht trekt de regen het land uit. De minimumtemperatuur ligt tussen 5°C vlak aan zee en 2°C lokaal landinwaarts. De wind is overwegend zuidwestelijk, matig, 3-4, aan de kust krachtig tot hard, 6-7 Bft.. In de loop van de avond wordt de wind in het midden zwak, 1-2, en variabel en in het zuidoosten en oosten neemt de toe tot (vrij) krachtig, 5-6 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Aan de zuidoostflank van een uitdiepend lagedrukgebied (Christoph) ten zuidwesten van Noorwegen staat in onze omgeving een zuidwestelijke stroming met polaire lucht. Later vanavond en in de nacht naar vrijdag trekt een volgende randstoring, 12 UTC boven Bretagne, van zuidwest naar oost over het land. Het zuidoosten komt dan kortdurend in warmere lucht terecht. Daarachter stroomt vrijdag met en westelijke stroming maritiem polaire lucht over ons land uit. In deze lucht zijn verschillende buienclusters (CAD) aanwezig. Een zo'n cluster (te koppelen aan een kleinschalige hoogtetrog) passeert ons land in de nacht naar zaterdag.

Een actief lagedrukgebied boven de noordelijke Noordzee trekt noordoostwaarts en wordt stationair boven Scandinavie. We verkeren in maritiem polaire lucht met een vrij zuidelijk gelegen westelijke stroming waarbij het polaire front ten zuiden van Nederland ligt. Enkele randstoringen trekken over of ten zuiden van Nederland oostwaarts. Hierna komen we waarschijnlijk onder invloed van een nieuw sturend laag, dat over de Atlantische Oceaan oostwaarts trekt. Dinsdag passeert waarschijnlijk een rug. De kans dat we daarna weer in maritiem tropische lucht komen loopt op naar ongeveer 70% in het laatste weekeinde van januari, maar daarna komend we ook in een naar 20-30% toenemend deel van de leden onder invloed van een noordelijk hoog.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag is er af en toe zon en blijft het droog. De middagtemperatuur wordt zo'n graad of 7 en de zuidwestelijke wind is matig, 3-4, aan de kust vrij krachtig, 5, en in het noordelijk kustgebied krachtig, 6 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande zaterdag tot en met donderdag:

Zaterdag overheerst de bewolking en vanuit het zuidwesten stijgt de kans op regen. Er is ook kans op natte sneeuw, maar de kans op een sneeuwdek is klein. De wind waait zwak tot matig, 2-3 Bft., uit het zuiden en het wordt maximaal 4-5°C. Zaterdagavond en in de nacht naar zondag neemt vanuit het zuiden de kans op winterse neerslag toe. Vooral in het zuiden, midden en oosten is kans op sneeuw met kans op de vorming van een sneeuwdek. De temperatuur daalt naar waarden rond het vriespunt en er is kans op gladheid.

Na het weekend is het maandag en dinsdag nog vrij koud met maxima van 2 tot 4°C en in de nacht lichte vorst. Het weerbeeld blijft licht wisselvallig met naast geregeld zon ook kans op een winterse bui.

Vanaf woensdag neemt de wisselvalligheid toe en ook de temperaturen worden weer hoger. Aan het eind van de week liggen de maxima tussen 7 en 9°C en de nachtelijke vorst verdwijnt weer.

Na aanstaande donderdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Wisselvallig met 70% kans op een overgang naar maxima boven het langjarig gemiddelde. De kans op een koud weertype aan het einde van de periode bedraagt 20-30%.

Meteo Delfzijl – Geert Molema.

Categorie: Weersverwachtingen
Hits: 694