Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 19-09-2023

Het is de 3e dinsdag van september, ofwel Prinsjesdag; de dag dat de miljoenennota en de rijksbegroting door de minister van Financiën aan de Tweede Kamer worden aangeboden. En de dag dat de Koning de troonrede uitspreekt, de opening van het nieuwe parlementaire jaar.

De koning spreekt de troonrede uit in de Koninklijke Schouwburg en daar rijden ze vanaf Paleis Noordeinde zoals ieder jaar naartoe in de Glazen Koets. De Kamerleden vertrekken vanaf de tijdelijke locaties van de Eerste Kamer en de Tweede Kamer naar de Koninklijke Schouwburg en om 13 uur opent de voorzitter de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal. Een kwartier later spreekt Koning Willem-Alexander de troonrede uit, waarin de regering aangeeft wat de belangrijkste plannen zijn voor het komende jaar.

Veel (media)aandacht

Een belangrijke dag dus, die ook veel (media)aandacht krijgt in verband met de aanwezigheid van de hele koninklijke familie en vooral ook de grote variatie aan hoeden die op deze dag door de vele (vaak vrouwelijke) kabinetsleden worden gedragen.

Kleurrijke hoedjesparade

De kleurrijke hoedjesparade is een soort traditie geworden en is eigenlijk populair geworden door Erica Terpstra in 1977. Ze was vanuit haar studententijd gewend om bij festiviteiten een mooie hoed te dragen en deed dit dus ook toen ze als Tweede Kamerlid namens de VVD voor het eerst aanwezig was bij de opening van het parlementaire jaar. Haar voorbeeld werd in de jaren daarna door veel vrouwelijke politici gevolgd en tegenwoordig worden de hoeden soms zelfs gebruikt om een politiek statement te maken.

Herfstachtig weer

En met zo’n (soms enorme) hoed is het dan een uitdaging om het weer te trotseren. Tijdens hele warme Prinsjesdagen was het natuurlijk erg heet met zo’n grote hoed op, maar vaker is het in deze tijd van het jaar al wat minder heet. Dan speelt juist vooral de regen en wind een grote rol. Een paraplu is bij regen natuurlijk een makkelijke oplossing, maar tegen de wind is niets te doen. En juist op deze derde dinsdag van september waait het vaak behoorlijk stevig.

Veel wind en soms forse windstoten

Ook vandaag. De zuidwestenwind is in het binnenland op veel plaatsen al vrij krachtig tot soms zelfs krachtig, windkracht 5 tot 6, en dichterbij de kust staat af en toe zelfs even een windkracht 7, op de windpaal bij IJmuiden zelfs 8. Goed vasthouden dus die hoedjes, maar het is vooral ook opletten voor de stevige windvlagen die ook voorkomen. Momenteel komt het in de omgeving van Den Haag tot windstoten tussen 50 en 75 kilometer per uur.

Bron: weer.nl