Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Delfzijl, 25.02.2015

Dagelijks zien we beelden van het extreme winterweer dat nu al wekenlang duurt in de VS. Gigantische hoeveelheden sneeuw in New England (in Boston is tot nu toe al 2 meter sneeuw gevallen), record lage temperaturen in Chicago, Detroit en New York en prachtige beelden van de grotendeels bevroren Niagara watervallen op de grens tussen Canada en de VS. De winter is nog niet afgelopen. Sterker nog, de komende dagen wordt opnieuw een Siberische koude-inval verwacht en valt er sneeuw ver in het zuiden van de VS.

Hardnekkige hoogtetrog

Het extreme en langdurige winterweer in delen van de VS wordt veroorzaakt door een hardnekkig stromingspatroon. Een diepe hoogtetrog zakt telkens uit met aanvoer van diepvrieskou uit Canada richting de Grote Meren en de oostkust van de VS. Ook de komende dagen zien we een uitzakking van koude lucht, deze keer tot ver in het zuiden. Op de grens met de warme lucht ontstaan lagedrukgebieden, die gevoed door de aanvoer van vochtige en warme lucht uit de Golf van Mexico, neerslagrijke situaties opleveren met veel sneeuw en ijzel. Diverse sneeuwstormen trokken de afgelopen weken met een noordoostelijke stroming langs de oostkust van de VS met alle gevolgen van dien. In het westen zien ook lagedrukgebieden met regen voor de noordwestkust van de VS en sneeuw richting de Rocky Mountains. De neerslag reikt echter niet tot over het door droogte geteisterde California.

Kou in het noordoosten en sneeuw in het zuiden

De komende dagen wordt opnieuw zeer koude lucht uit Canada aangevoerd naar het noordoosten van de VS. Op veel plaatsen gaat het ’s nachts meer dan 20 graden vriezen en is de gevoelstemperatuur (in combinatie met de koude noordoostenwind) zo laag, dat opnieuw gewaarschuwd moet worden voor bevriezingen onderkoeling. Op veel plaatsen zijn de waterleidingen bevroren en zijn wegen door ophopingen van sneeuw nog steeds slecht begaanbaar. Gelukkig valt het wat betreft sneeuw de komende dagen in het noordoosten mee. Wel wordt er sneeuw en ijzel in het zuiden van de VS verwacht, in het noordoosten van Texas, het noorden van Louisiana, Mississippi, Alabama en Georgia. Sneeuw en Ijzel zullen ook daar behoorlijke overlast veroorzaken. De meeste neerslag wordt verwacht langs de Golf van Mexico. Lokaal zal er zoveel regen vallen dat in het noordwesten van Florida overstromingen worden verwacht.

Zwaartepunt kou volgende week naar het westen

Februari 2015 zal voor veel plaatsen in het Mid-Westen en het noordoosten van de VS de geschiedenisboeken in gaan als extreem koud en sneeuwrijk. Zondag 1 maart begint de meteorologische lente. Ook dan zien we op de weerkaarten een hardnekkige hoogtetrog boven de VS. Echter, het zwaartepunt van de koude lucht zal volgende week richting de Rocky Mountains trekken met in die regio ook volgende week nog strenge tot zeer strenge vorst. In het zuiden en langs de oostkust wordt het langzaam minder koud. Overigens is de verwachting dat de bevroren Niagara watervallen in het noorden pas in de loop van mei zullen wegsmelten.

Bronnen: MeteoGroup, NBC, Accuweather