Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

36

Volgende update: 20-06-2024 om ± 08:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond is er weinig bewolking en blijft het droog. De wind is zwak tot matig, 2-3 Bft., uit een noordelijke richting.

Komende nacht is het droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van ongeveer 11°C in het zuiden en plaatselijk 4°C in het noorden. In het zuiden staat een zwakke tot matige wind, 2-3 Bft., uit oost tot noordoost. In de rest van het land staat er nauwelijks wind.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een hogedrukgebied bij de Azoren heeft een uitloper richting de zuidelijke Noordzee, alwaar vanavond een apart centrum van hogedruk ontstaat. Aan de oostflank hiervan voert een noordelijke stroming in de onderste lagen van de atmosfeer maritiem polaire lucht aan. Het kleinschalige hoog verplaatst zich oostwaarts en komt later op donderdag boven Polen te liggen. het hoog houdt een uitloper richting het midden van de Noordzee. De stroming wordt geleidelijk noordoostelijk maar wordt op nadering van een (thermisch) laag boven Frankrijk geleidelijk anticyclonaal. Op hoogte wordt de stroming zuidelijk. Een ZW-NO georienteerde (thermische) vore vormt zich donderdagmiddag vanuit het laag richting het westen van Duitsland en bereikt mogelijk het uiterste zuidoosten van ons land. Net ten westen van de vore bevindt zich een occlusie welke aan het einde van de ochtend het uiterste zuidoosten bereikt en in de loop van de middag en in de avond over het zuidoosten van ons land komt te liggen. In de nacht naar vrijdag ontstaat er in de frontale vore een apart laag dat vrijdag overdag over de zuidoostelijke helft van ons land NNO-waarts beweegt.

Het Azorenhoog heeft een uitloper van hoge druk tot boven onze omgeving, waarbij de rugas aanvankelijk boven het noorden van ons land ligt. Boven Frankrijk ligt een afgesnoerd hoogtelaag, met ook aan de grond lagere drukwaarden, en deze trekt noordwaarts om vrijdag ons land te passeren. Daarna komt er een zonale stroming opgang, aan de zuidflank van een sturend lagedrukgebied boven de Noorse Zee. Begin volgende week zien we opnieuw een uitloper ontstaan die zich vanuit het Azorenhoog richting Centraal- en Oost-Europa gaat uitstrekken. Het is dan de vraag of de rugas (of het zwaartepunt van de hogedruk) ten noord(west)en van of boven onze omgeving komt te liggen en of de aangevoerde luchtsoort maritiem of continentaal zal zijn. Vanaf halverwege volgende week wordt de evolutie erg onzeker en zijn er meerdere scenario's mogelijk.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend begint op veel plaatsen vrij zonnig. In het zuiden komt er geleidelijk meer bewolking en plaatselijk is daar een bui mogelijk. Er staat een zwakke tot matige wind, 2-3 Bft., uit het oosten tot noordoosten. Morgenmiddag blijft het in het noorden en noordwesten tamelijk zonnig. In de rest van het land is het half tot zwaar bewolkt. Op de meeste plaatsen blijft het droog, maar in het zuidoosten neemt de kans op een bui toe. De maximumtemperatuur loopt uiteen van ongeveer 18°C in het noordwesten tot plaatselijk 23°C in het oosten en zuidoosten. Morgenavond is het half tot zwaar bewolkt. Met name in het oosten en zuidoosten is er kans op enkele regen- of onweersbuien. De wind komt uit het noordoosten en is overwegend matig, 3-4 Bft.. Het weercijfer komt tot een 9.

De weersverwachting geldig van aanstaande vrijdag tot en met woensdag:

Vrijdag wordt het erg wisselvallige dag met veel buien en een groot deel van de tijd is het bewolkt. Vooral in de middag is in de oostelijke helft kans op onweer. Later in de middag wordt het in het zuidwesten droog en kan de zon doorbreken. Het wordt 18 of 19°C in de kustgebieden tot lokaal 22°C in het oosten en zuidoosten. Er staat een zwakke tot matige wind, 2-3 Bft., uit een veranderlijke richting. In de avond neemt de buiigheid af. De wind draait naar een westelijke richting. In de nacht is het licht wisselvallig met af en toe buien en de temperatuur daalt naar 10°C tot 14°C.

Zaterdag schijnt af en toe de zon, maar vooral midden op de dag zijn er veel wolkenvelden en komen buien voor. De meeste buien ontstaan in het zuiden en zuidoosten. Het wordt 18°C tot 20°C.

De dagen daarna blijft het zo goed als droog. Het wordt zonniger en de middagtemperatuur stijgt geleidelijk naar 19°C tot 24°C.

Na aanstaande woensdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Aanvankelijk lijkt een voortzetting van het rustige, meest droge en vrij zonnige weer waarschijnlijk, later neemt de kans op een bui iets toe (naar ca. 30%). De temperatuurverwachting is erg onzeker, met zowel 50% kans op bovennormale als op benedennormale temperaturen.

Meteo Delfzijl - Geert Molema