Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

40

Volgende update: 20-09-2023 om ± 07:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond is het bewolkt en zijn er vooral in het noorden, westen en midden perioden met regen. De wind uit het zuidwesten is matig tot vrij krachtig, 4-5, aan zee en op het IJsselmeer hard tot stormachtig, 7-8 Bft.. In het kustgebied en boven het IJsselmeer komen er windstoten van 75-90 km/uur voor. In de loop van de avond neemt de wind iets in kracht af.

Komende nacht valt er in het noordwesten en noorden af en toe (mot)regen, verder is het droog. De minimumtemperatuur ligt rond 17°C. De wind uit het zuidwesten is boven land overwegend matig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard, 6-7 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Aan de zuidflank van een complex lagedrukgebied boven Noordwest- en Noord-Europa staat bij ons een stevige stroming uit west tot zuidwest. Een randstoring is vanmiddag over de noordelijke Noordzee oostwaarts getrokken en trekt vanavond over Denemarken verder (noord)oostwaarts. Het bijbehorende warmtefront schampt daarbij het noorden van het land. Tegelijkertijd doet het koufront het uiterste noorden van de FIR aan, om in de loop van de avond weer als warmtefront noordwaarts te trekken tot buiten onze FIR. Woensdag verpietert het slepende warmtefront grotendeels, dat overdag als koufront geleidelijk noordwaarts gaat bewegen. Het hoofdlaag ten westen van Ierland trekt geleidelijk noordoostwaarts en komt woensdagavond noord van Schotland uit. Pas in de loop van woensdagavond bereikt het bijbehorende actieve koufront het westen van de FIR.

Er is sprake van een zonale stroming waarbij lagedruksystemen noord van ons land langs bewegen en fronten ons land passeren. Vrijdag 22 september zakt een lagedrukgebied uit tot boven het zuiden van Engeland waardoor er in onze omgeving sprake is van een zuidelijke stroming, dit laag trekt opvullend over onze omgeving waarna vanaf zaterdag 23 september hogedruk gedurende de rest van de periode meer invloed krijgt op onze omgeving.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend zijn er perioden met zon. In het noordwesten is er meer bewolking en in het noordwestelijk kustgebied is nog wat motregen mogelijk. De wind komt uit zuid tot zuidwest en is boven land overwegend matig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard, 6-7 Bft.. Morgenmiddag zijn er vooral in het zuidoosten flinke perioden met zon, in het noordwesten is er meer bewolking. De middagtemperatuur loopt uiteen van 19°C in het noordwesten tot 23°C in het zuidoosten. Er staat een matige tot vrij krachtige wind, 4-5 Bft., uit een zuidelijke richting. Aan zee en op het IJsselmeer is de wind vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Morgenavond zijn er wolkenvelden en blijft het droog. Het weercijfer komt tot een 5.

De weersverwachting geldig van aanstaande donderdag tot en met dinsdag:

In de nacht naar donderdag trekt een regengebied richting ons land en dit kan wel eens voor een flink drukke ochtend- en/of avondspits gaan zorgen. In de ochtend ligt het gebied over het westen van het land en gedurende de dag trekt de regen oostwaarts verder. In heel het land gaat het geruime tijd regenen en plaatselijk kan flink wat regenwater naar beneden komen. Pas in de loop van de avond verlaat het gebied via het oosten het land. Bij een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind, 4-5 Bft., wordt het 19°C tot 21°C. Tijdens perioden met intensieve regen is het enkele graden minder warm.

Vrijdag is het opnieuw flink wisselvallig. Verspreid over het land vallen enkele buien. Mogelijk ook met een klap onweer. De temperatuur valt weer wat lager uit. Het wordt 17°C tot 19°C bij een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind, 4-5 Bft..

In het weekend nemen de neerslagkansen duidelijk af en schijnt ook vaker de zon. Toch blijft vooral zaterdag nog een enkele bui mogelijk. Ook de temperaturen stijgen weer. Zaterdag merken we daar nog weinig van, maar zondag kan het in het binnenland weer 20°C worden.

Vanaf volgende week noteren we dagelijks maxima noteren tussen 20°C en 24°C. De dagen verlopen dan droog en zonnig.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Eerst vrij grote kans (70-80%) op een droog weertype met geregeld zon en temperaturen boven het langjarig gemiddelde. Later in de periode neemt de kans op een wat kouder weertype toe.

Meteo Delfzijl - Geert Molema