Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

38

Volgende update: 23-09-2022 om ± 07:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond zijn er brede opklaringen en het blijft droog. Er is weinig wind. Aan de kust is de wind matig, 3-4 Bft., uit het zuiden.

Komende nacht blijft het droog en ligt de minimumtemperatuur rond 8°C. De wind komt uit het zuiden en is zwak tot matig, 2-3 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Het centrum van een hogedrukgebied boven Duitsland beweegt langzaam oostwaarts. Een NO-ZW georienteerd koufront komt over de Britse Eilanden naderbij en bereikt onze FIR de komende nacht. Vrijdagmiddag bereikt het front het westen van ons land. Door de vorming van diverse (stabiele) golven in het front vertraagt de oostwaartse verplaatsing en ligt het front zaterdagochtend nog steed van noordoost naar zuidwest over ons land waarbij er zwak laag boven het noordoosten van ons land verwacht wordt.

Een hogedrukgebied boven West-Europa trekt naar het zuidoosten. Vrijdagavond bereikt van het westen uit een zwakke storing ons land. Deze storing deactiveert in de loop van zaterdag onder invloed van een rug van hoge druk behorende bij een hogedrukgebied ten westen van Ierland. Begin volgende week trekt een lagedrukgebied van de Noorse Zee naar het westen van Scandinavië. Tussen dit laag en het eerdergenoemde hogedrukgebied ten westen van Ierland ontwikkelt zich vervolgens een stevige noord- tot noordwestelijke stroming met een wisselvallig weerbeeld. In de tweede helft van volgende week neemt deze stroming geleidelijk in kracht af en wordt west- tot zuidwestelijk, maar het blijft hoogstwaarschijnlijk wisselvallig.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend wordt het in het westen bewolkt, in het oosten is er eerst nog kans op zon. Het blijft nog droog. De wind komt uit het zuidwesten en neemt toe naar matig, 3-4 Bft.. Morgenmiddag raakt het op veel plaatsen bewolkt. In het westen en noordwesten komt een enkele bui voor. In de rest van het land blijft het waarschijnlijk nog droog. De middagtemperatuur ligt tussen 15 en 18°C. Morgenavond is er in het hele land kans op enkele buien. Boven land neemt de wind af, aan zee blijft de wind matig, 3-4 Bft.. Het weercijfer komt tot een 4.

De weersverwachting geldig van aanstaande zaterdag tot en met donderdag:

In de nacht naar zaterdag trekken vanuit het noordwesten buien ons land binnen. Met name in het westen en noordwesten gaat het mogelijk ook langere tijd regenen. De bewolking werkt als een soort warme deken, waardoor het niet verder afkoelt dan 10°C tot 13°C. Dat is een groot verschil met de afgelopen nachten. Ook zaterdag overdag is het tamelijk bewolkt met verspreid over het land enkele buien of wat regen. De meeste neerslag wordt in het westen en zuidwesten verwacht en plaatselijk kan dat wel zo’n 10 tot 20 millimeter zijn. Later in de middag wordt het droger en breekt de zon nog even door. Dan loopt het kwik nog op naar 15°C tot 18°C van noordwest naar zuidoost.

Het weekend kent een duidelijke tweedeling, want waar zaterdag wisselvallig verloopt is het zondag juist droog met zonnige perioden. De temperatuur komt ook dan uit tussen 15°C in de kustgebieden en 17°C of 18°C in het binnenland. De wind waait het veranderlijke tot westelijke richtingen en meestal zwak, rond 2 Bft.. Zondagavond neemt vanuit het noordwesten de bewolking weer toe, maar het blijft nog wel droog. Dat verandert echter in de nieuwe week.

Na het weekend wordt het namelijk ronduit wisselvallig weer. Maandag overdag breidt een gebied met regen zich vanuit het noordwesten langzaam over ons land uit en daarmee gaat ook een matige tot vrij krachtige wind gepaard, 3-5 Bft.. Langs de kust komt later mogelijk een krachtige of harde wind, 6-7 Bft., uit het zuidwesten te staan. De temperatuur loopt voor de regen uit nog op naar ongeveer 16°C, maar zodra het gaat regenen koelt het af.

Ook de dagen daarna houdt het wisselvallig weer aan. Dagelijks vallen wel enkele buien, al is er tussendoor ook ruimte voor de zon. Het is daarbij aan de frisse kant met temperaturen die meestal nauwelijks boven de 15°C uitkomen.

Na aanstaande donderdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (80%) op aanhoudend wisselvallig en koel herfstweer. Vanaf 1 oktober afnemend wisselvallig (40% kans) bij temperaturen rond normaal.

Meteo Delfzijl – Geert Molema