Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

33

Volgende update: 3-3-2021 om ± 8:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond en vannacht is er weinig bewolking, wel kan er lokaal wat grondmist of een enkele mistbank ontstaan. In het Waddengebied komt lokaal mist en laaghangende bewolking voor, later vannacht drijft er ook langs de westkust bewolking en mist van zee het land binnen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van -2°C in het noordoosten tot +3°C in het zuiden. Er staat een zwakke zuid- tot zuidoostenwind, 1-2 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een hoog boven het noorden van de Balkan heeft een uitloper richting de Noordzee met aanvankelijk nog een apart centrum bij de zuidwestkust van Noorwegen. Het weer speelt zich voornamelijk af in de grenslaag. Een (hoogte)laag net ten westen van Bretagne trekt noordoostwaarts, beweegt woensdag over het zuiden van Engeland oostwaarts en ligt in de nacht naar donderdag in de omgeving van Londen. Vanuit dit laag ligt er vanavond een ZW-NO georiënteerde vore boven het westen en noorden van het land. Woensdag vormt zich hierin een apart laagje boven de Duitse Bocht, waardoor de stroming uiteindelijk meer noordelijk wordt. De vore zelf verplaatst zich in de loop van woensdag zuidoostwaarts en ligt aan het einde van de avond boven Limburg.

Een hoog trekt van IJsland via onze omgeving naar Frankrijk. Woensdagnacht trekt een hoogtetrog over Nederland oostwaarts.Na het weekeinde komt een zonale stroming op gang waarin storingen over de Britse Eilanden oostwaarts trekken, in een deel van de leden, waaronder de oper uitvoer, trekt dinsdag eerst nog een laag over onze omgeving zuidoostwaarts.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend komt in de kustprovincies mist en laaghangende bewolking voor, later in de ochtend en in de middag lossen deze deels weer op, vlak aan zee blijven mist en bewolking hardnekkig. Elders is er naast sluierbewolking veel ruimte voor de zon. Het blijft tot aan de avond overal droog. De temperatuurverschillen zijn groot, de maximumtemperatuur loopt uiteen van 4°C in het noord(west)elijk kustgebied tot lokaal 17°C in Limburg. De overwegend zwakke wind, 1-2 Bft., draait geleidelijk naar een zuidwestelijke richting. In de loop van de middag en avond draait de wind van het noordwesten uit naar een noordwestelijke richting, de laaghangende bewolking kan zich dan ook over de rest van het land uitbreiden. Bovendien kan het in de avond in de zuidelijke helft gaan regenen. Het weercijfer komt tot een 8.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Donderdag is het bewolkt en valt af en toe wat regen. In het noorden lijkt het droog te blijven en later op de dag trekt de regen naar het zuidoosten weg en klaart het vanuit het noorden wat op. De zwakke noordenwind, 1-2 Bft., neemt in kracht toe en wordt in het Waddengebied vrij krachtig, 5 Bft.. De temperatuur is gevoelig lager en ligt tussen 6°C in het noorden en 8°C in het zuiden.

Vrijdag schijnt de zon flink. Geleidelijk komen stapelwolken tot ontwikkeling en het blijft droog. De wind waait zwak tot matig, 2-3 Bft., uit het noorden tot noordoosten. De temperatuur stijgt naar 5°C in het noorden en naar 7°C in het zuiden. Daarmee is het kouder dan de 9°C die gebruikelijk is begin maart.

In het weekend blijft het droog en vooral zaterdag schijnt de zon flink. Zondag overheerst de bewolking, maar het blijft droog. Waaien doet het niet of nauwelijks en het wordt 6-7°C. Zondag kan het in het zuiden 8°C worden. De nachten zijn vrij koud met op uitgebreide schaal lichte en lokaal zelfs matige vorst met minima van -5°C tot -7°C.

Volgende week neemt de wisselvalligheid toe en ook de wind is van de partij. De temperatuur ligt tussen 7°C en 10°C en is redelijk normaal voor de tijd van het jaar.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote (80%) kans op overgang naar wisselvallig weer met meer wind en temperaturen rond normaal.

Meteo Delfzijl – Geert Molema