Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 06-12-2023

Winterkou wordt verdreven


Trend: terug naar dubbele cijfers

Koning winter had ons land tijdelijk in zijn greep, maar tegen het tweede adventsweekend is het dan echt voorbij en keren we terug naar temperaturen in de dubbele cijfers. De poollucht geeft echter niet helemaal op.

Aan het winterweer met sneeuw en vorst komt nu snel een einde. Eerst trekt het lagedruksysteem boven Noord-Duitsland verder van ons af. Er is alweer zachtere lucht het land binnengestroomd, met maxima die op 4 tot 8 graden uitkomen. Daarmee smelten ook de laatste sneeuwrestjes in de loop van de dag. Enkel in het uiterste noordoosten is het nog kouder met 1 à 2 graden boven het vriespunt.

Met toenemende westenwinden wordt het vanaf het weekend een stuk zachter en natter. Bovendien gaat het daarbij flink waaien.

De TemperatuurRadar geeft voor de nacht van woensdag op donderdag temperaturen net onder het vriespunt, waardoor natte weggedeeltes glad kunnen worden.

Met de opklaringen tijdens de nacht van woensdag op donderdag kan het overal gaan vriezen, waardoor het natte wegdek op veel plaatsen in het land voor gladheid kan zorgen. Weggebruikers moeten voorbereid zijn op ijzige omstandigheden, vooral woensdagnacht en donderdagochtend.

Donderdag neemt de bewolking vanuit het westen toe en draait de wind door het naderen van een sterk lagedrukcomplex boven de Atlantische Oceaan naar het zuiden. Bovendien gaat het wat harder waaien. Het regenfront wat bij dit lagedrukgebied hoort, bereikt ons land in de nacht van donderdag op vrijdag.

Het wordt niet alleen zachter, maar ook onstuimiger volgens de WindRadar.

Milde en regenachtige westcirculatie

Vrijdag blijft het overwegend bewolkt en nog rustig, maar zaterdag neemt de wind weer flink toe, wat ook al goed te zien is op de WindRadar. De maximumtemperaturen zullen in het westen in de dubbele cijfers eindigen, wat betekent dat het zacht wordt voor de tijd van het jaar. In het oosten blijft het mogelijk nog enkele graden kouder.

In de dagen daarna is het weerbeeld vergelijkbaar. De nieuwe week blijft wisselvallig en zeer zacht. Op maandag en dinsdag kan het in het zuiden van het land zelfs 12 graden worden. De westenwind blijft sterk en van tijd tot tijd vallen er stevige buien, waardoor de totale regenhoeveelheden flink kunnen oplopen.

De regenhoeveelheden tot en met medio volgende week zullen door de westelijke stroming stevig oplopen.

Vanaf medio volgende week kouder?

Medio volgende week lijkt deze zachte periode weer voorbij, omdat de wind naar het noordwesten kan draaien. Daarmee zou polaire lucht weer terug kunnen keren. Volgens sommige berekeningen zou een hogedruksysteem boven West-Europa ons kunnen bereiken, waardoor het weer over het algemeen rustiger wordt. Dit scenario is echter nog onzeker.

Bron: https://www.weerenradar.nl/