Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 19-09-2023

Het orkaanseizoen is al een tijdje flink op stoom, en over het algemeen heeft dat weinig met ons te maken. Maar het zou wel eens kunnen gebeuren dat tropische storm Nigel ons een volgende nazomertje gaat bezorgen.

Terwijl het deze week nog behoorlijk onstuimig is, en af en toe flink nat, is er opnieuw zicht op rustiger en droger weer als we iets verder vooruit kijken. Een belangrijke aanjager daarvan ligt nu ergens midden in de Atlantische Oceaan. Zijn naam is Nigel, en de verwachting is dat deze stormdepressie vandaag ontwikkelt tot categorie 2 orkaan. Woensdag zwakt hij echter al weer af, maar trekt dan wel verder, over de oceaan, onze kant op.

Soms krijgen we daar nog de restanten van in de vorm van onstuimig en herfstachtig weer, maar dit keer lijkt het gunstiger uit te pakken. Komend weekend komt Nigel – inmiddels weer afgezwakt tot een ‘normale’ stormdepressie – ten westen van Ierland te liggen. Tegelijkertijd ontwikkelt zich dan boven Europa juist een hogedrukgebied. En tussen die twee systemen in kan dan een flink zachte, zuidelijke stroming op gang komen.

Nigel zelf brengt al flink warme lucht met zich mee, want het is juist die warmte die zo’n storm extra aanjaagt. Daarbij komt dus die zuidelijke aanvoer flink op gang en doordat dat hogedrukgebied voor ons precies op de goeie plek ligt, betekent dat voor ons rustig, droog, zonnig en ook weer een stuk warmer weer.

Zondag begint dat al, maandag gaat er nog een schepje bovenop en het lijkt erop dat dat wel een tijdje gaat aanhouden. Dat betekent voor volgende week vooral heel veel zon, en temperaturen die mogelijk weer richting 25 graden gaan. Enkele berekeningen gaan nog verder dan dat, maar dat zijn wel uitschieters. Het is dan natuurlijk al eind september, de herfst is dan officieel begonnen. Maar toch lijkt de (na)zomer nog van geen ophouden te weten.

Bron: weer.nl