Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

06

Volgende update: 3-3-2021 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

In de ochtend komt in de westelijke helft mist en laaghangende bewolking voor. In de loop van de ochtend lossen deze deels weer op, vlak aan zee blijven mist en bewolking hardnekkig. Elders is er naast sluierbewolking ook ruimte voor de zon. Het blijft tot aan de avond overal droog. De temperatuurverschillen zijn groot, de maximumtemperatuur loopt uiteen van 4°C aan de noordwestkust tot lokaal 17°C in Limburg. De overwegend zwakke wind, 1-2 Bft., draait geleidelijk naar een zuidwestelijke richting. In de loop van de middag wordt de wind west tot noordwest. Het weercijfer komt tot een 8.

Vanavond en komende nacht breidt de bewolking zich verder over het land. Af en toe regent het en vooral in het zuiden kan ook mist voorkomen. De minimumtemperatuur ligt tussen 1°C in het noorden en 6 °C in het uiterste zuiden. Er staat een zwakke, 1-2, langs de kust en op het IJsselmeer matige wind, 3-4 Bft., uit noord tot noordoost.

Synoptische ontwikkeling:

Vanuit een (hoogte)laag ten westen van Bretagne ligt een vore tot boven het westen en noorden van Nederland. In de vore ligt ten noordwesten van Texel een kleine lagedrukkern, die woensdag overdag noordoostwaarts naar Sleeswijk trekt. De stroming wordt dan noord- tot noordwest. Het hoogtelaag trekt donderdag overdag in de vorm van een hoogtetrog over het zuiden van Nederland. Rondom het hoogtelaag draait een oude occlusie/trog over het zuiden en midden van Nederland. Donderdagmiddag wordt de stroming noordoostelijk en trekt het geheel zuidwaarts, van het noorden uit passeert dan een inactief koufront. (Theta-w 850 hPa ongeveer 2-3 °C).

Een hoog trekt van Schotland via onze omgeving naar Zuidoost-Europa. In het weekeinde trekt een hoogterug over de Britse Eilanden oostwaarts en vormt zich boven het Noordzeegebied een nieuw hoog dat oostwaarts trekt. Vanaf dinsdag breidt een sterke zonale stroming zich over West-Europa uit. Donderdag trekt waarschijnlijk een actieve randstoring over het Noordzeegebied oostwaarts.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag is het bewolkt en valt er af en toe regen, verder naar het noorden is er eerst ook wat natte sneeuw mogelijk. In de loop van de middag bereiken opklaringen het Waddengebied. In de avond wordt het op de meeste plaatsen droog en hebben we te maken met een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. De maximumtemperatuur ligt rond 6°C en er staat een overwegend matige wind, 3-4 Bft., uit noordelijke richtingen. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande vrijdag tot en met woensdag:

Vrijdag wisselen zon en stapelwolken elkaar af. Regionaal kunnen veel stapelwolken ontstaan en is de zon een tijdje niet te zien. Het blijft droog en de temperatuur stijgt naar 5-7°C. Daarmee is het koud voor de tijd van het jaar. Normaal is het begin maart 8-10°C. Door de matige noorden- tot noordoostenwind ligt de gevoelstemperatuur een paar graden boven nul. In de nacht naar zaterdag valt de wind weg en wordt het behoorlijk koud. De minimumtemperatuur varieert van -1°C tot -6°C en een plaatselijke -7°C is zelfs niet uitgesloten. Glad wordt het door deze vriestemperaturen waarschijnlijk niet, maar plaatselijk kan wel een mistbank ontstaan.

Zaterdag wordt wederom een mooie dag met flinke zonnige perioden, enkele stapelwolken en sluierwolken. Na een koud begin van de ochtend, waarbij het in het hele land vriest, loopt de temperatuur op naar 5-7°C. Er staat weinig wind en dat maakt het in de zon heel aangenaam.

Zondag is het weer vergelijkbaar met zaterdag. Na een koude nacht en vroege ochtend met temperaturen van -1 tot -5°C, loopt het kwik op naar 6-8°C. Het weerbeeld laat een mix van zon en wolken zien, waarbij de meeste bewolking voor het noorden is. Sowieso is er waarschijnlijk meer bewolking dan zaterdag. Overdag blijft het waarschijnlijk droog. In de loop van de avond en in de nacht naar maandag neemt in het noorden de kans op wat lichte regen of motregen toe.

De dagen daarna blijft het vrij koud voor de tijd van het jaar met 5-8°C. In de loop van de week loopt de temperatuur wel een paar°C op en kan het in het zuiden 10°C worden. Het weerbeeld laat vrij veel bewolking zien. Daarbij neemt gedurende de week de kans op regen toe en kan het ook stevig waaien.

Na aanstaande woensdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote (90%) kans op wisselvallig weer met rond het midden van de week mogelijk veel wind.

Meteo Delfzijl – Geert Molema