Meteo Delfzijl

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Laatste satellietbeeldanimatie KNMI

 

Bron: www.knmi.nl

Animatie Nederland Sat24

Animatie Nederland Weeronline

Animatie Europa Sat24

Animatie Europa Buienradar

Weerkaart.

Dubbelklik op de link voor de actuele weerkaarten

Manual of Synoptic Satellite Meteorology

Wat is een satelliet ?
De eerste weersatelliet werd in 1960 gelanceerd. Sindsdien is de satelliet een van de belangsrijkste hulpmiddelen geworden in de meteorologie, zowel voor de dagelijkse weerberichten als voor onderzoek. De satellieten leveren niet alleen wolkenbeelden maar ook gegevens over infraroordstraling waaruit temperatuur en vochtigheid wordt afgeleid. Satellieten zorgen ook voor gegevens van straling, wind, golfhoogtes, golfpatronen, zeestromingen, ijskappen en nog veel meer.
Onderscheid wordt gemaakt tussen satellieten die op een vast punt ten opzichte van de aarde staan, de geostationaire satellieten en satellieten die een cirkelvormige baan over de polen beschrijven, de polaire satellieten. De geostationaire, zoals de serie Meteosat-satellieten kunnen door hun vaste positie veel vaker opnamen maken van eenzelfde gebied dan de polaire. De polaire satellieten zijn vooral geschikt voor details en brengen de poolstreken in beeld.

Op grote hoogte draaien weersatellieten rond de aarde. Deze maken waarnemingen van het aardoppervlak en de atmosfeer. Zodoende kunnen wij zien of het bewolkt of zonnig is. Er kan onderscheid worden gemaakt tussen zichtbaarlicht- en infraroodbeelden.
Het zonlicht dat onze aarde bereikt wordt deels gereflecteerd. De satelliet vangt de gereflecteerde straling afkomstig van wolken, oceanen en het land weer op. Omdat de zon alleen overdag schijnt zijn de zichtbaarlichtbeelden 's nachts niet bruikbaar. Bewolking wordt wit weergegeven.
Alle voorwerpen op aarde zenden infrarode straling uit. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer straling. De satelliet vangt de uitgezonden straling op. Koude en hoge wolken worden wit weergegeven. Warme en lage wolken worden met grijstinten weergegeven.