Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 16-01-2022

In Zweden en Noorwegen maakt men zich op voor een onrustige avond en nacht. In beide landen staat code oranje uitgegeven, de op één na hoogste waarschuwingscode voor extreem weer. De waarschuwingen hebben betrekking op de verwachte storm, die niet alleen veel wind, maar ook andere ongemakken met zich meebrengt. In Noorwegen worden de zwaarste windstoten verwacht, tot 150 km/uur aan toe!

De storm wordt veroorzaakt door een zogenaamde 'randstoring', een klein lagedrukgebiedje aan de flank van een groter lagedruksysteem. Deze randstoring zorgt voor een zeer fel windveld, terwijl ook het 'moedersysteem' zelf ook al voor behoorlijk veel wind zorgt. De waarschuwingen staan uit van zondagmiddag 16:00 tot maandagochtend 7:00 en het hoogtepunt van de storm wordt verwacht tussen 17:00 en middernacht.

Langs de kust windstoten tot meer dan 150 km/uur

De meeste wind in Noorwegen wordt verwacht in o.a. de districten Møre og Romsdal, Trøndelag en Oestafjells. Op uitgebreide schaal worden windsnelheden verwacht van meer dan 100 km/uur en aan de kust kunnen de windvlagen volgens Noorse weerdienst YR uithalen tot 40-43 m/s, oftewel zo'n 145 tot 155 km/uur! Er wordt gesproken van een situatie die gemiddeld slechts 1 keer per 10 jaar voorkomt. In Zweden is een waarschuwing uitgegeven in de bergachtige gebieden van Jämtland, Härjedalen en Dalarna voor windstoten tot zo'n 100 km/uur.

Foto gemaakt door Weer.nl
Tot en met dinsdagnacht valt er ook nog eens bakken met sneeuw in de Noorse bergen. Mede hierdoor is het lawinegevaar hoog.

Code rood voor lawinegevaar en code oranje voor ijsaccumulatie

Naast de code oranje voor storm, staan er ook nog waarschuwingen uit voor sneeuwval (in de lagere delen ook natte sneeuw/regen), lawinegevaar en ijsaccumulatie op vaartuigen. Voor sneeuwval staat er een code geel en daarnaast staat in verschillende berggebieden in Noorwegen een code rood uitgegeven voor lawinegevaar. Het lawinegevaar is hoog door de combinatie van verse, natte sneeuw en de harde, vlagerige wind.

Tenslotte staat er ook nog een weerwaarschuwing uit voor ijsaccumulatie op schepen. De wind veroorzaakt enorme golven die rond middernacht een hoogte van 10-11 meter kunnen bereiken. Water dat door de hoge golven en harde wind op de schepen terecht komt, kan door de lage temperaturen bevriezen en dit veroorzaakt ijsaccumulatie. Dit kan gevaarlijk zijn door bijvoorbeeld gladheid en schade te veroorzaken op het schip, maar uiteindelijk kan ijsaccumulatie er in extreme gevallen zelfs voor zorgen dat een schip kan kapseizen.

Bron: weer.nl