Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 28-9-2020

Hoewel Zeeland natuurlijk het natste was, is de regen van de afgelopen dagen nu een keer niet aan de droge gebieden in het zuiden en oosten van Nederland voorbijgegaan. Vooral het regengebied dat zaterdagavond en zondagnacht passeerde, liet juist op de plekken waar het zo hard nodig was liet behoorlijk wat regen achter. Vaak was het tussen 25 en 30 millimeter, op sommige plaatsen in Limburg zelfs nog een beetje meer.

Na de zondvloed van Zeeland en België, waar een stil hangende buienstraat vrijdag en zaterdag plaatselijk rond 100 millimeter regen achterliet, en in het zuiden en oosten vrijwel niets, was de hoop van droog Nederland gevestigd op de nieuwe regenzone, die vanuit Duitsland op ons land afkwam. Het was een regengebied dat aan warmere lucht voorafging, die boven Oost-Europa aanwezig was en richting Nederland stroomde.

Regen voor het zuidoosten
Terwijl de buien zaterdag uit Zeeland verdwenen, ontstond aan het einde van de middag boven het noorden een smalle regenzone die – al activerend – naar het zuiden begon te trekken en later vanuit het oosten door nieuwe regen vanuit Duitsland werd gevolgd. Dat laatste en meest actieve stuk trok vooral over het oosten en zuidoosten van het land en liet het meeste achter. Op veel plaatsen tussen 25 en 30 millimeter, soms meer.

Zowel de regen in Zeeland als die in het oosten en zuidoosten viel op de goede plek, namelijk precies daar waar de droogte het grootst is. We schreven al eerder op deze site hoe er een droogtelijn over Nederland loopt, grofweg van Rotterdam via Utrecht naar Enschede. Ten zuiden daarvan liggen de droogste gebieden met neerslagtekorten vaak boven 300 millimeter, ten noorden daarvan vinden we de nattere gebieden in het land.

Situatie droogte Zeeland verbeterd
Hoewel de tekorten nog steeds groot zijn, heeft de regen de situatie in Zeeland wel duidelijk verbeterd. In het oosten en zuidoosten zijn de veranderingen minder groot. Ondanks de regen van zaterdag en zondag bedragen de tekorten hier op veel plaatsen nog steeds 300 millimeter of meer. Er moet kortom nog heel veel regen vallen. Op landelijk niveau bedraagt het tekort vanaf 1 april nu 215 millimeter. Op basis van de verwachting voor de komende dagen wordt richting 1 oktober een verdere afname tot 182 millimeter verwacht.

Hoewel veel landbouwers er op dit moment op wijzen dat ze aan de regen van nu niets meer hebben, met het oog op het nog goedmaken van wat er dit seizoen aan opbrengsten verloren is gegaan, zijn de regens om andere redenen natuurlijk wel zeer welkom. Ook vorig jaar gingen we op veel plaatsen in het oosten met een tekort van 300 millimeter of meer de winter in (in 2018 was dit gebied zelfs nog een stuk groter). Er volgde een natte winter die de tekorten van 2019 weer redelijk aanzuiverde, maar niet die van 2018.

Wrange vruchten
Zo kon het gebeuren dat de eerste de beste periode met mooi weer het afgelopen voorjaar de problemen door de droogte weer helemaal terugbracht. Later in de zomer plukten we daar de wrange vruchten van. Ook al regende het in de maanden juni en juli wel weer, een einde aan de in het voorjaar begonnen droogte maakte die regen nooit. En toen daar in augustus een lange hittegolf en in de septembermaand nog een lange periode met warm nazomerweer overheen kwamen, werden de problemen alleen maar groter.

In die zin is het makkelijk te verdedigen dat alle regen, die ook de komende tijd valt, meer dan welkom is. Niet alleen om de in de afgelopen drie jaar opgebouwde tekorten weg te werken, maar ook om zo mogelijk een buffer voor het nieuwe seizoen te leggen.

Goede vooruitzichten
Wat dat betreft, ziet het er de komende tijd best goed uit. Vandaag al is vooral in het zuidwesten weer behoorlijk wat regen vallen, de komende nacht en morgenochtend trekt die regen als een langzaam actiever wordende band over het oosten richting Duitsland, zodat ook andere gebieden in het land nog een aantal millimeters te verwerken krijgen. In de nacht naar woensdag komt er nog eens een buiencluster achteraan.

Woensdag overdag lijkt het dan op de meeste plaatsen droog te blijven, totdat donderdag vanuit het westen opnieuw een actief front met regen het land passeert. Het hoort bij een volgende serie lagedrukgebieden, die vanaf de tweede helft van de week, opgesloten in een volgende bovenluchtput, in de buurt van Nederland rondjes gaan draaien. De temperaturen gaan dan geleidelijk wat omlaag en de regenhoeveelheden lopen verder op.

Bron: weer.nl