Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 28-05-2016

Dubbele blikseminslag in Deurne, ondergelopen kelders in Limburg. En er staan nog veel meer buien op het programma.

Verraderlijke buien
Een dubbele blikseminslag in Deurne, ondergelopen kelders in Limburg. De buien waren gisteren weliswaar lokaal, maar veroorzaakten desondanks toch flink wat problemen. Er staan nog veel meer buien op het programma. Zo kan er zondag regionaal meer dan 20 millimeter regen vallen, vooral in het zuiden van het land wordt er uitschieters verwacht van boven de 50 millimeter.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

Niederslagsradar.de

Radar KNMI

Buienradar Emden (DWD).

Buienradar Osnabrück (DWD).

Hoe werkt een radar ?

De radar word in de meteorologie gebruikt voor het waarnemen van neerslag. De antenne zendt een pulsvormig radiosignaal uit dat voor een deel door neerslag wordt weerkaatst. Uit de richting van de antenne en uit de tijd die verloopt tussen het uitzenden van de puls en de ontvangst van de echo's volgt de positie van neerslaggebieden. Op een beeldscherm worden die gebieden getoond met een landkaart als achtergrond.

Lichte en zwaardere neerslag worden onderscheiden door verschillende kleuren te gebruiken. Een serie radarbeelden met tussenpozen van bijvoorbeeld 5 minuten laat zien of de buien zwaarder worden en hoe ze zich verplaatsen. Deze informatie wordt gebruikt voor neerslagverwachtingen tot enkele uren vooruit.