Komende zondag is het precies 4 jaar geleden dat in de avond van 4 juni een complex met zware onweersbuien van zuidwest naar noordoost over het land trok. Vooral in de oostelijke helft waren die buien zeer actief en kwam het tot de vorming van diverse tornado’s. De bekendste daarvan trok door het Gelderse Rheden en liet enorme schade na.
De meteorologische zomer is deze week van start gegaan en het weer deed lekker mee. Ok, de maximumtemperaturen zijn niet echt zomers, maar de zon schijnt veel en er valt vrijwel geen neerslag. Na een kletsnat voorjaar kruipen we nu zelfs alweer richting een periode met droogte. Het landelijke neerslagtekort is de afgelopen weken alweer tot boven gemiddeld gestegen en op dit moment zitten we op ongeveer dezelfde lijn als in 2018. En als deze droge trend doorzet, komen we zelfs in de buurt van de 5% droogste jaren in Nederland.
De belangrijkste factor in het huidige weer is de wind en dan specifiek de windrichting. Al een hele lange tijd hebben we nu inmiddels te maken met een noordelijke stroming, maar daarin zit ook een klein nuanceverschil. Waait de wind namelijk vanuit het noorden of noordwesten, dan wordt de lucht vanaf het koelere zeewater aangevoerd, waardoor de kans op bewolking groter is en de temperaturen lager uitkomen. Draait de wind meer naar het noordoosten, dan stroomt de aangevoerde lucht vanaf land onze kant op en die is vaak droger en warmer. Dit weekend is sprake van de laatste variant, met dus veel zon en iets hogere temperaturen.
Het orkaanseizoen in de Atlantische sector is gisteren officieel van start gegaan. Op de Golf van Mexico ligt meteen ook een tropische depressie die door experts van het National Hurricane Center in Miami in de gaten wordt gehouden.
Tot voor ongeveer 2 jaar was één van de standaard nieuwsberichten die we vanuit Australië kregen dat het er droog was, heet en dat het land door niet te stoppen natuurbranden werd getroffen. Zo’n 2 jaar geleden, tijdens de zomer van 2019/2020 groeiden de branden uit tot één van de ergste natuurrampen die er ooit op aarde is geweest. Enorme percelen brandden af, meer dan 3 miljard (vaak unieke) dieren kwamen tijdens de branden om en sommige soorten werden door de vlammen zelfs helemaal uitgeroeid.