Afdrukken
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

06

Volgende update: 22-1-2021 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vandaag zijn er op de meeste plaatsen perioden met zon. In het uiterste oosten en in het zuidoosten blijft er meer bewolking aanwezig. Het blijft droog. De middagtemperatuur ligt rond 7°C. De zuidwestelijke wind is matig, 3-4, aan de kust vrij krachtig, 5, en in het noordelijk kustgebied krachtig, 6 Bft.. In de loop van de avond wordt de wind zuidelijk, zwak tot matig, 2-3 Bft. Het weercijfer komt tot een 6.

Komende nacht is het wisselend bewolkt en vooral later komt er een enkele bui voor met kans op natte sneeuw. De minimumtemperaturen lopen uiteen van iets onder het vriespunt in het oosten tot 3°C vlak aan zee. De wind is zuidelijk, zwak tot matig, 2-3Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Een sturend laag voor de Noorse kust vult langzaam op. Met een westelijke stroming stroomt maritiem polaire lucht over ons land uit. In deze lucht zijn verschillende buienclusters (CAD) ten westen van Ierland aanwezig. Een eerste cluster, 03 UTC boven Ierland, passeert ons land in de nacht loop van de nacht naar zaterdag en zaterdagochtend. De meest westelijke cluster krijgt geleidelijk interactie met een barocliene zone. Dit systeem trekt oostwaarts en boven het noorden van Frankrijk ontwikkelt zich zaterdag een laag dat zaterdagavond in de omgeving van Luxemburg aankomt. De daar omheen gekrulde neerslagzone bereikt zaterdagavond waarschijnlijk het zuidoosten.

Een actief lagedrukgebied boven de noordelijke Noordzee trekt noordoostwaarts en wordt stationair boven Scandinavie. Aan de zuidflank hiervan trekken de komende dagen in de polaire lucht verscheidene kleinschalige randstoringen net zuid van of over ons aandachtsgebied oostwaarts. Vanaf midden volgende week trekt het grootschalige laag boven het noorden van Europa oostwaarts en passeert er donderdag 28 januari een afvlakkende hoogterug. We krijgen vervolgens waarschijnlijk te maken met en tamelijk zonale stroming waarbij de straalstroom een noordelijker ligging krijgt. Frontale storingen volgen hierdoor dan een noordelijker koers, waardoor we in zachtere lucht terecht komen.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag is het half tot zwaar bewolkt. Vooral in de ochtend trekt een gebied met (buiige) regen over. Met name in het noorden en oosten is er dan ook kans op wat (natte) sneeuw. In de middag valt plaatselijk nog wat regen of komt er een lichte bui voor. In de loop van de avond neemt in het zuidoosten de kans op regen of natte sneeuw toe. De middagtemperatuur wordt ongeveer 5°C en de zuidwestelijke wind is zwak tot matig, 2-3 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met vrijdag:

Zondag valt in de ochtend in het oosten lokaal nog wat sneeuw. Elders is kans op een winterse bui, maar al vrij snel is het op de meeste plaatsen droog en breekt geregeld de zon door. In de middag neemt vanuit het westen de bewolking weer toe en zondagavond stijgt wederom de kans op (natte) sneeuw. De matige westenwind, 3-4 Bft., draait geleidelijk naar het zuiden tot zuidoosten. De temperatuur stijgt naar 3-5°C en eventueel gevallen sneeuw verdwijnt weer vrij snel.

Maandag schijnt af en toe de zon, maar er zijn ook wolkenvelden en verspreid over het land komt het tot enkele winterse buien. Waaien doet het niet of nauwelijks en het wordt 2-4°C.

Dinsdag is het rustig weer met naast wolkenvelden ook af en toe zon. In de nacht en ochtend is kans op mist. Vooral in de kustgebieden kunnen enkele winterse buien voorkomen. De temperatuur stijgt naar 3 tot 5°C.

Vanaf woensdag neemt de wisselvalligheid toe en is dagelijks kans op regen. Het wordt ook weer zachter met eind volgende week temperaturen van 7 tot 10°C. Ook de nachten worden weer zachter en de nachtelijke vorst verdwijnt.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Wisselvallig met 60-70% kans op maxima boven het langjarig gemiddelde. De kans op een koud weertype aan het einde van de periode bedraagt 20%.

Meteo Delfzijl – Geert Molema.

Categorie: Weersverwachtingen
Hits: 697