Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 30-03-2023

Het wintersportseizoen zit er vrijwel op en dit is dan ook onze laatste wintersportverwachting voor het seizoen 2022/2023. Er komt nog één keer sneeuw, vooral aan de west- en noordkant van de Alpen. En vooral aan de noordkant van de hoofdkam blijft het volgende week vervolgens nog een flink aantal dagen relatief koud.

Blikvanger op de weerkaarten is een lagedrukgebied dat de komende dagen via de Britse eilanden naar Nederland trekt, om vervolgens over Duitsland een bocht naar het zuiden te maken en dan – in betekenis afnemend – naar het Alpengebied te bewegen. Het brengt wolken, flink wat wind en neerslag met zich mee. Neerslag die eerst tot op relatief grote hoogte in de vorm van regen, maar vanaf vrijdag steeds vaker ook op de lagere pistes in de vorm van sneeuw valt. Vooral aan de west- en noordzijde van de Alpen kan dan tot en met zondag een behoorlijke nieuwe laag ontstaan, van tot wel 60 centimeter aan toe.

Veel wind

Verder leeft de wind even flink op, omdat de straalstroom tijdelijk pal boven de Alpen komt te liggen. In de loop van het weekend moet het dan weer rustiger worden. Vooral op de hogere pistes kan die wind wel een tijdje een hinderlijke rol spelen. De echt koudere lucht stroomt in de loop van donderdag vanuit het noorden binnen, als de wind naar het noordoosten draait. En blijft dan, vooral aan de noordkant van de Alpen, volgende week nog langere tijd aanwezig. Is het daarbij maandag en dinsdag op de meeste plaatsen droog, vanaf woensdag kan aan de noordkant opnieuw af en toe een beetje sneeuw vallen.

Dichtbij huis

In de wintersportgebieden dichtbij huis is het met de wintersport dit seizoen wel gedaan. Alleen in Winterberg zijn nog een paar pistes open. Nieuwe sneeuw wordt hier de komende tijd niet meer verwacht. Wel flink wat regen en dat vooral op vrijdag en zaterdag. Verder naar het zuiden kan zondag in de middelgebergten in Frankrijk, Zwitserland en Duitsland ook nog wat sneeuw vallen, maar ook daar loopt het seizoen nu echt op zijn einde.

Zuid-Europa

Ook de Pyreneeën krijgen zaterdag en zondag nog iets mee van de uitstroom van de koudere lucht vanuit het noorden. De buien, die beide dagen tegen de noordkant van het hoofdmassief op botsen, kunnen dan ook tot in de lagere delen met sneeuw gepaard gaan en nog een keer voor een opfrissertje van de sneeuwlaag in het gebied zorgen. Aan de Sierra Nevada in het zuiden van Spanje gaan alle buien de komende tijd volledig voorbij. Omdat het er hoog is, kan er de komende tijd overigens nog wel volop geskied worden.

Bron: Weer.nl