Afdrukken
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 30-03-2023

Kunnen we in Nederland af en toe al aan de lente ruiken, in Scandinavië is het nog steeds opvallend koud. In het centrale deel van Zweden vriest het al meerdere dagen lang in de nachten tussen 25 en 30 graden en het noorden van Finland mat nog vorige week met -37,5 graden zijn allerlaagste temperatuur van heel de winter. Het koude weer is er nog niet voorbij, ook de komende dagen blijven de temperaturen laag.
Door het chronische gebrek aan winterweer in Nederland – zelfs de maand maart, die door velen toch als vrij koud is ervaren, eindigt als een vrij zachte maand – vergeten we wel eens dat er ook in Europa nog wel degelijk plaatsen zijn waar de temperaturen van tijd tot tijd wel laag uitpakken. Scandinavië is zo’n plaats. En vooral in de bijna voorbije maand viel dat op. Met name in het binnenland van Noorwegen en Zweden hebben de temperaturen de afgelopen weken, in twee koudegolven door een zachtere periode van elkaar gescheiden, langere tijd ver onder normaal gelegen. Maart wordt in die gebieden een koude maand. En dat in een gebied waar het in de eerste lentemaand bepaald al niet warm is.

video

Meekijken met de winter op treinstation Finse in Noorwegen (1222 meter)

Bijna overal ligt nog sneeuw

Het opmerkelijke is dat, ook al zitten we nu tegen het einde van maart aan, er vrijwel overal in Noorwegen, Zweden en Finland nog steeds van een gesloten sneeuwdek sprake is. Er valt ook nog altijd verse sneeuw bij. Zo’n sneeuwdek helpt natuurlijk bij het op een laag niveau houden van de temperaturen. Verder hebben de naweeën van de twee SSW’s in het poolgebied, de plotselinge opwarmingen van de stratosfeer die zich halverwege februari en begin maart afspeelden, ervoor gezorgd dat vanaf de Noordelijke IJszee meerdere golven met bijzonder koude lucht boven Scandinavië terecht wisten te komen.

Scandinavië koud, bij ons wisselvallig

Niet alleen is daarmee de kou in het gebied (die tot op dit moment nog aanhoudt) verklaard, maar ook het sterk wisselvallige weer waarmee wij in Nederland de afgelopen weken steeds te maken hadden. Door het koude weer in het noorden nam de straalstroom een relatief zuidelijke positie in. En doordat de temperatuurverschillen aan weerszijden ervan ook behoorlijk groot waren, konden zich onder die straalstroom steeds weer actieve lagedrukgebieden vormen, die met hun wolken, wind en regen naar Europa trokken en het weer, ook in Nederland, min of meer dagelijks in de greep hielden.

Vanaf zondag ander weer?

Nu lijkt het erop dat er de komende tijd in zoverre een weesomslag aankomt, dat hogedrukgebieden zich weer meer met het weer in onze omgeving gaan bemoeien. Een eerste hogedrukgebied komt in het weekend boven Scandinavië aan. Het zorgt ervoor dat het daar eerst nog koud blijft, maar dat de temperaturen er later volgende week (door het opwarmen van de bovenlucht) eindelijk omhoog gaan. Bij ons voert de naar noordoost draaiende wind juist wel relatief koude lucht aan. Dit betekent dat het in de nachten regionaal licht kan gaan vriezen en dat de temperaturen overdag, ondanks dat vanaf zondag flink wat zon wordt verwacht, toch niet veel hoger dan 10 graden uitkomen.

Op de langere termijn lenteachtig

Op de wat langere termijn zou het weer wel lenteachtige trekjes kunnen krijgen, zowel in Scandinavië (waar de wind dan meer en meer een zuidelijke component krijgt en de winter echt naar het noorden wordt weggeduwd) als bij ons. De vraag in Nederland is dan wel of storingen vanuit het westen er toch niet weer in slagen om ons te bereiken?

Bron: weer.nl

Categorie: Weerweetjes
Hits: 354