Afdrukken
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 12-08-2022

Middenin een hittegolf en een droogte die steeds scherper om zich heen grijpt, zijn de belangrijkste vragen of de hitte volgende week inderdaad eindigt en of we eindelijk een omslag zien in het droge weerpatroon dat we al zo lang hebben?
Er is natuurlijk een klein beetje hoop. Vanaf maandag lijkt de wind in Nederland naar het zuidwesten te draaien en komt vochtigere lucht onze kant op. De kans op buien neemt dan toe en de temperaturen gaan omlaag, zonder dat meteen een einde komt aan de dan begonnen hittegolf. De regels in Nederland vertellen nu eenmaal dat een hittegolf, als hij eenmaal is begonnen, voortduurt zolang het maar iedere dag 25 graden wordt. En dat is een voorwaarde die bij ons tegenwoordig niet meer zo ingewikkeld is. Toch is de kans wel degelijk aanwezig dat er halverwege volgende week een einde komt aan de hittegolf, mogelijk ook in het zuiden van het land.

Het antwoord op de tweede vraag is complexer. Ook al lijkt het er inderdaad op dat de buienkans volgende week toeneemt, de realiteit is wel dat de modelberekeningen van dit moment de meeste neerslag buiten onze landsgrenzen berekenen. En dat zou natuurlijk en grote tegenvaller zijn.

Week 1: van maandag 15 tot en met zondag 21 augustus

  • Enkele regen- of onweersbuien
  • Daling van temperatuur tot tussen 18 en 24 graden
  • Naar zuidwest draaiende wind

We krijgen te maken met een trog in de bovenlucht, gevoed door een thermisch lagedrukgebied dat vanuit Frankrijk onze kant op komt. Het passeert maandag en kan dan al een plaatselijke onweersbui veroorzaken. Datzelfde is dinsdag het geval. Beide dagen is het met een zuidwestenwind en de aanvoer van vochtige lucht erg benauwd buiten de deur. De temperaturen komen nog tussen 25 en 30 graden uit.

Woensdag passeert een koufront onze omgeving. Is het boven onze hoofden nog vrijwel inactief, zo laten de berekeningen nu zien, op het moment dat het boven Duitsland wat gaat liggen treuzelen, worden daar wel grote hoeveelheden regen verwacht. In Nederland krijgen de gebieden langs de oostgrens er mogelijk nog een schampertje van mee.

In de tweede helft van de week is de aangevoerd lucht nog wat kouder. Dat is het moment waarop aan de hittegolf een einde zou kunnen komen. Verder wisselen wolken en de zon elkaar af en kan nog steeds een regen of onweersbui vallen.

Week 2: van maandag 22 tot en met zondag 28 augustus

  • Opnieuw een omslag naar zonnig en warm zomerweer
  • Temperaturen plaatselijk weer tropisch
  • Naar noordoost draaiende wind

Op de weerkaarten zien we twee dingen gebeuren. Terwijl in de buurt van IJsland een herfstachtig lagedrukgebied warmloopt en we op de Oceaan een vorm van een westcirculatie zien ontstaan, ligt die voor ons net te ver weg om het weer echt om te laten slaan.

Onder invloed van warmere lucht, die in de bovenlucht over het Europese continent naar het noordoosten wordt geblazen, zien we dat zich opnieuw een hogedrukcel van het Azorenhogedrukgebied afsplitst. Het trekt via ons land naar het noordoosten en komt uiteindelijk boven Scandinavië terecht. De wind bij ons zoekt dan weer de noordoosthoek op en we lijken aan een nieuwe droge en zonnige periode te beginnen.

Het wordt opnieuw ook warm. Met temperaturen die gemiddeld 1 tot 3 graden boven de norm liggen, mogen we opnieuw aan tropische waarden denken.

Week 3: van 29 augustus tot en met zondag 4 september

  • Een aanhouden van het droge en zonnige weer
  • Temperaturen plaatselijk tropisch
  • Een aanhoudende noordoostenwind

Het hogedrukgebied verlegt zijn kern naar het westen, maar houdt invloed op het weer in Nederland en bij ons blijft de wind vanuit het noordoosten waaien. Als deze berekening uitkomt, houdt ook het zonnige en warme weer aan met temperaturen die in delen van het land nog steeds rond 30 graden kunnen uitkomen. En blijft het ook erg droog.

Week 4: van maandag 5 tot en met zondag 11 september

  • Omslag naar wisselvalliger weer
  • Temperaturen dalend tot tussen 18 en 23 graden
  • Een naar noordwest draaiende wind

We zien een bekende ontwikkeling. Terwijl de luchtdruk in het westen en noorden hoog blijft, zien we een lagedrukgebied vanuit Frankrijk over onze omgeving naar de noordelijke helft van Duitsland en Polen trekken. De wind draait bij ons naar het noordwesten en de temperaturen gaan duidelijk omlaag, al blijven ze door het warme zeewater van de Noordzee nog wel iets bovengemiddeld. Verder nemen de neerslagkansen duidelijk toe.

Toch is het ook hier niet zo dat meteen heel grote neerslaghoeveelheden op de rol staan. Daarvoor blijft het hogedrukgebied te dichtbij. De temperaturen gaan wel omlaag naar een niveau van tussen 18 en 23 graden, van noordwest naar zuidoost.

En daarna:

  • Eerst weinig verandering, daarna mogelijk opnieuw zonnig en warmer
  • Eerst noordwestenwind, later mogelijk noordoost
  • Temperaturen tussen 18 en 23 graden, later mogelijk hoger

Het hogedrukgebied op de Oceaan trekt in de laatste twee weken van de verwachting naar het zuiden en komt weer bij de Azoren terecht. Met een lagedrukgebied in de buurt van IJsland probeert zich op de Oceaan opnieuw een westcirculatie in te stellen.

Boven Europa zien we iets dat op een herhaling van zetten lijkt, want boven Scandinavië komt opnieuw een hogedrukgebied te liggen. Net als zijn voorganger lijkt dat ook nu de belangrijkste storingen uit onze omgeving weg te houden. Het zou zomaar kunnen dat we op dat moment aan het begin van een volgende warme en zonnige periode staan.

Samenvattend:

Als we de komende weken overzien, dan lijkt er in deze verwachting een soort patroon te zitten, met een looptijd van een week of 3. Daarin is het steeds lange tijd droog en vrij zonnig met hoge temperaturen. Zo’n droge en zonnige periode wordt afgesloten door een lagedrukgebied dat vanuit Frankrijk naar het noorden komt opzetten en enige verkoeling en ook een paar regen- of onweersbuien brengt. Daarna begint het van voren af aan.

Komt er volgende week dus een einde aan de hitte? Misschien tijdelijk, maar een verandering in het grootschalige patroon is het, zoals het er nu naar uitziet, niet. Op wat langere termijn kunnen zon en hoge temperaturen nog meerdere keren terugkomen. Betekent de verandering van volgende week een einde aan de droogte? Die vraag moet met ‘hoogstwaarschijnlijk niet’ worden beantwoord. Daarvoor valt er veel weinig, als er op sommige plaatsen al wat valt. En zijn de vooruitzichten daarna te zonnig, warm en droog.

Bron: weer.nl

Categorie: Weerweetjes
Hits: 2592