Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 05-08-2022

We bevinden ons vandaag en deels ook in het weekend even in wat koelere lucht. Het weerbeeld dat erbij hoort, is al wel aangenaam en de zon speelt daarin een belangrijke rol. Verder zijn de nachten heerlijk koel. Volgende week schakelt de zomer opnieuw een tandje bij. Niet alleen lijkt het de hele week zonnig te zijn, ook groeien we in de zuidelijke regio's naar een regionale hittegolf toe. Zelfs een landelijke hittegolf is niet ondenkbaar.

De warme lucht, waarin het gisteren in het oosten van het land nog afgerond 32 graden werd, is gisteravond en de afgelopen nacht verdrongen. Vooral in het zuidoosten en oosten gaf de overgang naar het wat koelere weer van vandaag nog aanleiding tot een enkele regen- of onweersbui. Op de natste plekken viel daarbij tussen 5 en 10 millimeter regen, maar meestal was het minder en in de rest van het land bleef het droog.

Vanochtend vroeg zijn er eerst nog wolkenvelden met in het zuidoosten nog een laatste bui, maar de wolken en buien trekken via het oosten het land uit. Ook op de Noordzee zijn nog wolkenvelden aanwezig die vandaag over het land naar het oosten trekken. Daaruit kan in het westen en noorden een lichte bui vallen. In het binnenland lijkt het op de meeste plaatsen droog te blijven. Verder komt de zon er in de loop van de middag vanuit het westen overal steeds beter door. Er waait een zwakke tot matige noodwestelijke wind en het wordt van noordwest naar zuidoost tussen 19 en 23 graden.

Flinke opklaringen

Vanavond en vannacht is het droog en zijn er flinke opklaringen. Omdat er maar weinig wind is, gaan de temperaturen snel omlaag. Op veel plaatsen in het binnenland kan het kwik weer eens tot beneden 10 gaden dalen, op de koudste plekken wordt het een graad of 7 a 8. In de kustgebieden en bij grote wateroppervlakten blijft het warmer.

Het weekend begint morgen met zonnige perioden, later op de dag ontstaan ook platte stapelwolken. Het blijft droog en bij een opnieuw zwakke tot matige wind uit richtingen tussen noord en noordwest wordt het van noord naar zuid tussen 20 n 23 graden. Ook de nacht naar zondag is een koele en vrij heldere nacht met minimumtemperaturen tot 8 of 9 graden op de koudste plaatsen. In het noorden kunnen een paar wolkenvelden overtrekken die de afkoeling daar een beetje tegenhouden.

Bewolking

Zondag maakt het noorden nog steeds kans op bewolking die met een noordwestelijke wind vanaf de Noordzee het land binnendrijft. In de rest van het land zijn er net als zaterdag perioden met zon. Valt de wind eerst weg, later steekt overal een zwakke tot matige noodoostenwind op en met temperaturen die van noord naar zuid tot tussen 20 en 25 graden oplopen, is het ook al iets warmer dan zaterdag.

Volgende week staat het weer lange tijd onder invloed van een hogedrukgebied. Bijna iedere dag is het zonnig en droog en omdat de oostelijke tot noordoostelijke wind geleidelijk warmere lucht aanvoert, gaan ook de temperaturen omhoog. Het duurt niet lang of er worden regionaal tropische temperaturen bereikt. Daarbij is de kans groot dat de zuidelijke regio’s naar een regionale hittegolf toegroeien. Of dat ook in De Bil en dus op landelijke schaal gaat lukken, is nog even de vraag. Maar ondenkbaar is het zeker niet.

Toenemende droogte

Omdat pas rond het nieuwe weekend weer neerslagkansen in de kaarten komen, lijkt de droogte in Nederland de komende week verder te verscherpen. Niet alleen omdat lange tijd geen regen wordt verwacht, maar ook door de combinatie van de vele zonneschijn, de hoge temperaturen en de sterk drogende wind. De verdamping is daardoor erg hoog en de regentekorten zullen snel verder toenemen, met alle gevolgen van dien.

Bron: Weer.nl