Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 14-10-2021

Net nu de regio’s midden en noord op het punt staan om herfstvakantie te krijgen, lijken er begin volgende week een paar warme dagen aan te komen. Stabiel is het weer daarbij niet, maar als alles goed valt, kan de zon er zondag, maandag en woensdag toch echt wel een tijdje mooi doorkomen. Zeker dinsdag en woensdag is de aangevoerde lucht zo warm dat het regionaal (woensdag misschien wel ruim) 20 graden kan worden.

Het warmere weer heeft met het naar het zuiden draaien van de wind te maken. Dat gebeurt zondag al. Omdat de wind op maandag, dinsdag en woensdag ook nog eens een stuk sterker wordt, kan warme lucht, helemaal afkomstig uit het noorden van Afrika, dan in hoog tempo naar het noorden stromen en heeft zo maar weinig tijd om af te koelen. De hoge temperaturen zijn in Nederland dan ook zo gehaald. Wel liggen storingen met wolken en regen steeds dichtbij.

Zaterdag een koude nacht

Zaterdag is een dag die koud start . Tijdens opklaringen kan het ’s nachts in het oosten en zuiden tot dichtbij het vriespunt afkoelen, aan de grond is op diverse plaatsen lichte vorst mogelijk. Overdag zijn er in het noorden en midden van het land wolkenvelden, in het zuiden komt de zon er af en toe door. Er steekt een zwakke tot matige zuidwestenwind op en het wordt 13 of 14 graden.

Omdat er in de nacht naar zondag meer wind en ook wat meer bewolking is, wordt het niet meer zo koud als in de nacht ervoor. Toch kunnen de temperaturen in het zuiden en oosten nog tot deels beneden 5 graden dalen. Overdag lijkt het weer op dat van zaterdag. Het noorden en midden van het land hebben de meeste wolken, in het zuiden laat de zon zich het vaakste zien. Uit de bewolking zou een spatje (mot)regen kunnen vallen, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. De zuidelijke tot zuidwestelijke wind neemt wat toe en met 15 of 16 graden is het ook iets warmer.

Vanaf maandag steeds warmer

Vanaf maandag komen we enkele dagen tussen een lagedrukgebied op de Oceaan en een hogedrukgebied boven het zuidoosten van Europa te liggen. De zuidelijke tot zuidwestelijke wind neemt dan toe en voert steeds warmere lucht aan. Maandag wordt het 15 tot 18 graden. Eerst schijnt de zon nog een beetje, maar later op de dag worden de wolken dikker en tegen het einde van de middag gaat het vanuit het westen op steeds meer plaatsen af en toe regenen.

Dinsdag lijkt vooral in de ochtend regenachtig te verlopen, in de middag wordt het in het zuiden droog en komt daar de zon er nog even door. Daar kan het dan plaatselijk 20 graden worden, in de rest van het land zijn de temperaturen met waarden tussen 17 en 19 graden ook hoog

Woensdag de warmste dag

Woensdag lijkt de warmste dag van de eerste herfstvakantieweek te worden met temperaturen die in het zuiden van het land tot tussen 20 en 22 graden kunnen oplopen, in de rest van het land is het iets minder warm. Zoals de kaarten er nu bij liggen, schijnt eerst op veel plaatsen de zon, maar neemt in de middag de bewolking toe en valt in de avond een regen- of onweersbui.

Vanaf donderdag lijkt het dan koeler te worden, met temperaturen die in de middag weer tot waarden rond 14 graden terugvallen. Omdat storingen ons in de tweede helft van de week makkelijk kunnen bereiken, is het weerbeeld wisselvallig met bijna elke dag wel even regen of enkele buien, af en toe veel wind, maar tussen de buien door ook ruimte voor de zon.

Tijdelijk warm dus, maar ook wisselvallig

Al met al lijkt dus vooral de eerste helft van de herfstvakantie in de regio’s midden en noord behoorlijk warm te verlopen, al liggen storingen met hun wolken, regen en buien wel steeds dichtbij. In de tweede helft van de week gaan de temperaturen weer omlaag en blijft het wisselvallig. De hele week trekt de wind er flink aan, eerst uit zuid tot zuidwest, later meer uit het zuidwesten.

Bron: weer.nl