Afdrukken
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 26-1-2021

Met de wintergrens de komende dagen steeds in de buurt van of zelfs pal boven Nederland is de weersverwachting voor de komende dagen erg complex en kunnen tussen het noorden en zuiden van het land grote verschillen optreden.

Zit je aan de noordkant van de grens dan waait de wind vanaf donderdag uit het oosten en wordt koude lucht aangevoerd. Eventuele neerslag valt inde vorm van sneeuw. Klaart het boven een sneeuwdek eens op dan kan het zelfs zomaar flink meer dan 5 graden vriezen en komen de temperaturen overdag niet meer dan een enkele graad boven het vriespunt. Zit je aan de zuidkant van de grens, dan is de wind zuidwestelijk en wordt het tussen 7 en 10 graden. Eventuele neerslag valt dan natuurlijk gewoon als regen en de hoeveelheden kunnen daarbij behoorlijk oplopen.

Vandaag en morgen nog duidelijk

Voordat de strijd tussen de koude en de zachte lucht boven onze hoofden losbarst, is het vandaag en morgen nog duidelijk. Overal waait de wind van zee en komen de temperaturen overdag uit op waarden tussen 3 of 4 graden in de Limburgse heuvels (waar nog steeds sneeuw ligt) en 7 of zelfs 8 graden in de westelijke kustprovincies, die het dichtstbij de warme Noordzee liggen.

Vandaag is er vooral in het noorden behoorlijk wat zon, in het zuiden drijven al wolkenvelden over en later in de middag worden de wolken overal dikker. Er kan nog een lokale bui vallen. Vanavond en in de komende nacht passeert een volgende storing vanuit het westen. Bij een naar zuid draaiende en weer wat aantrekkende wind valt in het westen regen, in het oosten kan de neerslag ook een tijdje als natte sneeuw omlaag komen. Omdat dit bij temperaturen van 1 of 2 graden boven nul gebeurt, is de verwachting dat het er niet of slechts tijdelijk even wit van wordt. En dat heel lokaal.

Morgenochtend trekt de neerslag via het oosten het land weer uit. Daarna blijven wolkenvelden over en kan nog een lokale bui vallen. Geleidelijk komt ook de zon er weer af en toe foor. De matige wind waait uit het noordwesten en de temperaturen lopen uiteen van 5 graden in het noordoosten tot 8 graden in het zuidwesten van het land. In de nacht naar donderdag zijn er opklaringen, ontstaat plaatselijk mist en dalen de temperaturen tot dichtbij het vriespunt, alleen in het zuidwesten waar al dikkere bewolking aanwezig is, blijven de temperaturen enkele graden hoger.

Vanaf donderdag spannend

Vanaf donderdag wordt het dan spannend. Terwijl vanuit het zuiden zachtere lucht een poging doet om ons land binnen te komen, wordt de aangevoerde lucht in het noorden juist kouder. Een neerslaggebied verovert overdag de zuidelijke helft van het land. In de gebieden ten zuiden van de grote rivieren valt regen, ten noorden ervan kan de neerslag in sneeuw overgaan. In het noorden blijft het nog droog. Het wordt tussen 4 graden in het noorden en 7 of 8 graden in het zuidwesten, maar op plekken waar het sneeuwt, is het natuurlijk een aantal graden kouder. Verder steekt overal een oostelijke wind op die vooral in het noorden later ook wat toeneemt.

In de nacht naar vrijdag en vrijdag overdag bereikt de neerslag ook de noordelijke helft van het land, Dan zijn de verschillen het grootst. Terwijl het in het noorden sneeuwt bij temperaturen dichtbij het vriespunt en een oostelijke wind, valt in het zuiden regen. Daar is de wind zuidwestelijk en lopen de temperaturen tot 8 of 9 graden op. De grens komt waarschijnlijk ergens van Noord-Holland via Flevoland tot over Overijssel te liggen, maar waar precies is heel onzeker.

Weekend koud

Omdat een lagedrukgebied vrijdag precies over Nederland naar het oosten trekt, kan de koude lucht zich zaterdag en zondag weer even over het hele land uitbreiden. Zaterdag waait er een noordoostelijke wind en vallen een paar sneeuwbuien, bij temperaturen tussen 2 en 4 graden. In de nacht naar zondag gaat het flink vriezen. Zondag overdag passeert een rug van hogedruk vanuit het westen. De wind draait dan via noordwest naar zuidwest en minder koude lucht van de Noordzee kan binnestromen. Het blijft dan op de meeste plaatsen droog bij 3 tot 5 graden.

Ook maandag is het nog vrij koud met lichte vorst in de nacht en overdag temperaturen tussen 3 en 5 graden. Daarna volgt vanuit het zuidwesten een nieuwe aanval van zachtere lucht en daar zit vanaf de Oceaan dermate veel druk achter dat die een grote kans van slagen maakt.

Bron: weer.nl

Categorie: Weerweetjes
Hits: 854