Afdrukken
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 26-1-2021

Het zuiden van de Verenigde Staten is in dit prille nieuwe jaar al enkele keren getroffen door een fikse storm. Amper een week verder in het nieuwe jaar kwam het er al tot een actieve sneeuwstorm, welke uiteindelijk resulteerde in recordhoeveelheden sneeuw in het midden en noorden van de staat Texas. De storm trok vervolgens verder richting ook Louisiana, Mississippi en Alabama. Begin deze week trok wederom een storm over de zuidelijke staten van Amerika. In Alabama kwam het zelfs tot een flinke tornado. De zuidelijke kust van de Verenigde Staten heeft mede door al die stormen al jaren te maken met kusterosie. Oude kerstbomen moeten de Texaanse kustlijn nu gaan redden.

Net als bij ons ligt de straalstroom momenteel ook boven de zuidelijke delen van de Verenigde Staten. Deze sterke wind op ongeveer 10 kilometer hoogte neemt allerlei lagedrukgebieden vanaf de Stille Oceaan met zich mee en blaast ze van west naar oost over Amerika. Vooral de zuidelijke staten zijn nu al een paar keer goed getroffen. Als zo’n lagedrukgebied deels over de Golf van Mexico trekt, pikt het nog eens extra wat vocht en warmte mee, waardoor het soms flink regent en/of waait.

Kusterosie

Begin van deze week kwam het aan de zuidkust van Texas ook weer tot stormachtig weer, met veel regen en wind. Deze kustlijn heeft al lange tijd te maken met kusterosie. Door o.a. storm en hevige stromingen in het water van de Golf van Mexico wordt jaarlijks een deel van de duinen weggespoeld. Helemaal na het actieve stormseizoen van 2020 is ook de Texaanse kustlijn zwaar getroffen.

Kerstbomen als duinwal

Daar hebben ze nu echter iets op bedacht. Na de kerstperiode zijn er overal kerstbomen opgehaald en deze zijn langs de kustlijn gezet om het landschap te redden. De kerstbomen worden gebruikt om nieuwe duinwallen te creëren, die het gebied moeten gaan beschermen tegen krachtige stormen. De bomen zijn met palen en vezeltouwen vastgezet, waarna het zand door de wind op de bomen geblazen wordt. Na een aantal maanden zal het zand zich op de takken en naalden van de bomen ophopen, totdat ze uiteindelijk helemaal bedekt zijn. Er vormt zich dan een natuurlijke duinwal. Na verloop van tijd zullen de kerstbomen verteren en vervolgens een deel van de vegetatie die er weer op zal gaan groeien bemesten.

Tornado in Alabama

Niet alleen de staat Texas heeft echter last van de stormen. Ook de nabijgelegen staten, zoals Louisiana en Alabama krijgen regelmatig een veeg mee. Maandagavond nog trok er een actieve buienlijn, met veel wind, regen en onweer over de zuidelijke staten. In Fultondale in Alabama kwam het daarbij ook tot een krachtige tornado. De grote tornado kwam met hoge snelheid op het stadje af en richtte er veel schade aan. Elektriciteitspalen en bomen werden omver getrokken en meerdere gebouwen raakten beschadigd. Verschillende delen van het stadje zitten zonder stroom.

Bronnen: ANP, Weer.nl

Categorie: Weerweetjes
Hits: 868